Povestea cea bună, de J.M. Coetzee și Arabella Kurtz

Povestea cea bună, de J.M. Coetzee și Arabella Kurtz

Povestea cea bună. Discuții despre adevăr, ficțiune și psihoterapia psihanalitică, de J.M. Coetzee și Arabella Kurtz, Editura Trei, 2016

Un dialog între un scriitor celebru și o psihoterapeută experimentată, care ne poartă prin domeniul psihanalizei (Freud, Melanie Klein) și al literaturii (Dostoievski, Cervantes, W.G. Sebald, Nathaniel Hawthorne etc.), dar și prin istorie și sociologie, prin prisma experiențelor și lecturilor personale. Din discuțiile lor, se nasc întrebări și răspunsuri legate de numeroase subiecte ce prezintă interes atât pentru psihoterapeut, cât și pentru scriitor, cum ar fi adevărul obiectiv și adevărul subiectiv, etica întreprinderii psihoterapeutice, fidelitatea amintirilor, dreptate etc.

O carte care mi s-a părut pe nedrept trecută cu vederea, fiindcă mie mi s-a părut extrem de interesantă prin varietatea de subiecte, de referințe, de perspective, toate gravitând în jurul unor teme comune. A fost un amestec inedit de psihologie și literatură, un text clar de non-ficțiune, dar cu multe referințe la ficțiune, bazată, la rândul ei, pe realitate. Dificultăți pentru traducere: alternanța vocilor și a stilurilor, termenii de specialitate, uneori complexitatea ideilor și redarea lor într-o formă cât mai inteligibilă cu putință. Mi-ar plăcea să o văd citită de cât mai multă lume.

Share this post