Un an de blog!

Acum fix un an, pe 5 august 2014, publicam prima postare pe blogul ăsta. După ce mă jucasem câțiva ani cu un blog personal, pe care adunasem diverse bune și rele și pe care, din fericire, îl și părăsisem de ceva vreme, am hotărât să-mi fac blog dedicat și să mă țin serios de treabă. Iar prin „serios” înțelegeam să mă mut pe domeniu și să scriu cu regularitate despre cărți și călătorii, ceea ce mă obliga cumva să-mi pun ordine în lecturi, în poze și în gânduri.

Normal, ca la orice prag, privesc în urmă și fac un soi de bilanț: ce a însemnat scrisul pe blog pentru mine? M-a ajutat în vreun fel sau mai degrabă m-a încurcat?

Pe un taler al balanței, pot să pun faptul că am „pierdut” multe ore încercând să mă familiarizez cu setările wordpressului, să le optimizez, să-i dau acestui proiect de suflet un aspect care să reflecte cât mai fidel felul meu de a fi; la fel, am „pierdut” multe ore încercând să scriu cum m-am priceput mai bine pe moment ba despre cărțile care mi-au plăcut, ba despre diversele drumeții pe munte și călătorii aiurea.

Pe celălalt taler, pun reacțiile primite (atunci când am primit și când munca mea nu s-a pierdut nebăgată în seamă printre alte mii de articole :p)… așa, reacții, ziceam, care m-au făcut să simt că nu pierdusem timp, ci îl investisem, iar câștigul acestei investiții merita fiecare secundă cheltuită.

Tot un beneficiu, ba poate cel mai important, este și faptul că am început să citesc cu mai multă atenție și am revenit la bunul obicei de a-mi nota diverse idei și citate. Lecturile mele s-au înmulțit, paleta de autori s-a diversificat, orizontul mi s-a mărit, ce mai, simt că m-am mai deșteptat un pic în ultimul an. 🙂 Am aflat despre autori noi, am avut ocazia să intervievez autori români, am fost la lansări și târguri de carte, am făcut schimburi de cărți și am câștigat (și organizat la rândul meu) concursuri cu premii în cărți. N-am mai avut o perioadă așa intensă din punct de vedere al cititului de când eram studentă și devoram tot ce prindeam, indiferent că făcea parte din obiectul de studiu sau nu.

Me writing

Foto de Alex Coman la Librar pentru o zi cu Aurora Liiceanu,
eveniment organizat de Librăria Bizantină

La fel, faptul că am consemnat ieșirile pe munte, cu trasee, poze și povestiri despre locuri, prieteni și eventuale aventuri mă va ajuta peste timp să rememorez perioada asta frumoasă. („Ehe, pe vremea mea, maică, când eram eu tânără și în putere și munții mai erau împăduriți…”) Hm, să revenim! Sper că ce am povestit eu aici le va fi de folos și altora prin informații sau măcar prin îndemnul explicit sau implicit de a ieși în natură, de a face mișcare, de a (re)descoperi România.

DSCN5803

Ciucaș

Hai că mai pun un argument în balanță: blogul m-a ajutat să cunosc, fie și numai virtual, o mulțime de oameni cu preocupări similare, oameni care scriu frumos despre cărți și de la care aflu mereu lucruri interesante și recomandări demne de luat în seamă, dar și plimbăreți prin munții noștri și prin toată lumea. Am ajuns să am așa… un sentiment de apartenență la o comunitate, ceea ce e esențial (cel puțin așa zice Maslow, ăla cu piramida nevoilor umane). Bine, până în vârful piramidei, adică autorealizarea (cu blogul), cred că mai am un pic de muncă.

În fine, balanța înclină serios spre beneficii, așa că să vedem cum stă situația și în cifre (stați liniștiți, nu scot excelul, ca știm-noi-și-nu-spunem-care-corporatiști-care-au-ajuns-în-Vamă :p). Un an de blog înseamnă:

  • cam 80 de recenzii (unele-s mai vechi, alte cărți citite anul ăsta n-au apucat să fie recenzate, se cam echilibrează situația);
  • cam 30 de impresii de călătorie (la fel, unele-s mai vechi, altele s-au repetat și nu am mai scris despre ele, dar din toamnă sper să vin cu marfă proaspătă);
  • peste 750 de like-uri pe pagina de Facebook (mai exact, 764 în momentul în care scriu articolul ăsta), din care sper că măcar 75 sunt de la persoane care mă și citesc;
  • și, ca în reclama la Mastercard, bucuria de a scrie: priceless!

Dacă la început simțeam doar nevoia de a face ceva mai creativ, care să contrabalanseze munca asiduă și uneori prea „seacă”, și de a-mi nota undeva impresiile despre cărți și călătorii, în timp, am ajuns să mă gândesc la blogul ăsta ca la un loc drag. Pentru mine, chiar e valoros, pentru că am investit în el timp, gânduri și emoții. Sper că și pentru voi este un loc unde veniți cu plăcere și cu interes.

Așadar, munțomani, pasionați de cărți sau pur și simplu gură-cască pe aici, vă mulțumesc că mă citiți și vă invit în continuare cu mine în călătoriile reale sau virtuale, oriunde ne vor purta ele!

Trenuri

13 thoughts on “Un an de blog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *