Planeta de Aur (Aventurile lui Hendrik de Mol)

Planeta de aurPlaneta de Aur (Aventurile lui Hendrik de Mol), de K. J. Mecklenfeld, 2014

Din când în când dau în mintea copiilor și ce moment mai bun pentru asta decât ajunul Crăciunului? Stop cadru: ninge ca-n povești, în sobă arde focul (sau măcar e pornit televizorul pe canalul Fireplace), lângă mine am o cană mare cu ceai de roiboos și ghimbir și o farfurie de fursecuri (bine, merge și cu ciocolată caldă și cozonac), în casă miroase a brad și a portocale… eu stau cufundată într-un fotoliu și citesc Aventurile lui Hendrik de Mol. Nu-i rău, nu?

Așa îmi imaginam eu că o să se întâmple. În loc de asta, le-am citit în tren, înfundându-mi căștile tot mai adânc în urechi ca să nu aud conversația vecinilor de compartiment, „colindătorii” care urlă versuri greșite pe aceeași melodie distorsionată sau cei care îți vatămă iremediabil auzul și mirosul cu capra, tobele și pieile lor urât mirositoare. Halal spirit al Crăciunului și la mine, știu! Oricum, dacă putea ceva să mă ajute să ignor toate astea, atunci cartea lui K. J. Mecklenfeld a fost alegerea potrivită. Dar s-o iau cu începutul.

De titlul acesta am auzit prima dată într-un articol din Dilema, dedicat cărților pentru copii. Mi-am pus atunci în minte s-o caut și întâmplarea a făcut ca mai târziu să mă împrietenesc virtual cu autorul, care mi-a dăruit-o chiar înainte de Crăciun. Cadou a fost nu numai cartea în sine, ci și emoțiile pe care mi le-a pricinuit lectura ei și pe care, mărturisesc, nu le-am mai avut de când am citit Minunatele aventuri ale lui Nils Holgersson, de Selma Lagerlöf. Cartea lui Mecklendfeld este minunată nu numai pentru puști începând de la, să zic eu, 10-12 ani, ci și pentru noi, copiii mai mari.

Imaginația autorului îmbină lumea reală cu lumea jucăriilor (pluș, lemn, roboți, microbi-pirați, pești-banană, urși-luptători, elefanți-savanți, dragoni etc.), în care găsim magie, dar și un regim dictatorial, elemente de mitologie, dar și de psihologie și SF, aventuri multe și personaje care mai de care mai simpatice (Wilhelmina este, cred, preferata mea) sau, dimpotrivă, mai odioase. Dincolo de întâmplările care m-au ținut cu sufletul la gură, eu am empatizat cu Hendrik și cu temerile lui (pe care le va învinge treptat cu ajutorul noilor săi prieteni), am râs pe alocuri (mai ales de exclamațiile peștelui-banană) și m-am emoționat la devotamentul, curajul și dragostea ce unește eroii poveștii.

Sigur că nu o să vă spun despre ce este vorba, va trebui să citiți singuri ca să descoperiți cine este Hendrik de Mol, ce legătură există între numele său și o cârtiță, ce importanță au jucăriile, de ce există o rivalitate între jucăriile de pluș și cele de lemn, ce formă pot să ia pirații spațiului, ce este Planeta de aur, cine o păzește, dacă navele spațiale de pluș sunt mai sigure decât cele de lemn, dacă prietenia și dragostea de frate sunt mai puternice decât trădarea, dacă teama de spații deschise poate fi tratată cu un costum făcut dintr-o cutie de bomboane de vișine și multe altele.

O carte minunată despre prietenie, familie, curaj, depășirea propriilor temeri și trăirea unor aventuri extraordinare, o carte perfectă de Crăciun și nu numai în care Binele învinge Răul printr-o serie de întâmplări ce te fac să râzi, să te emoționezi și te pun și pe gânduri. Lectură plăcută și nu uitați: aveți grijă de jucăriile voastre pentru că nu se știe când vă pot salva viața!

P.S. Dragă K. J., abia aștept ediția nouă cu corecturile de rigoare, ca să le-o pot face cadou și nepoților mei. 🙂 Pe asta o păstrez pentru mine, am eu senzația că voi vrea s-o mai recitesc din când în când. 😉

UPDATE: K. J. Mecklenfeld a câștigat concursul de manuscrise organizat de Editura Univers, secțiunea de Literatură pentru copii, așa că minunata lui carte se va găsi de acum și în librăriile din România, în ediție nouă Univers. Cartea va fi lansată la Gaudeamus 2015, sâmbătă, 21 noiembrie, ora 14.00, la standul Editurii Univers.

10 thoughts on “Planeta de Aur (Aventurile lui Hendrik de Mol)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *