Pasiunea domnișoarei S., scrisori erotice

Pasiunea domnisoarei SPasiunea domnișoarei S., scrisori erotice editate și comentate de Jean-Yves Berthault, Editura Trei, Colecția Eroscop, 2016, traducere de Mihaela Buruiană

Volumul Pasiunea domnișoarei S. cuprinde o colecție de scrisori erotice adresate de o anumită Simone unui anumit Charles în Parisul anilor 1928-1930. Povestea scrisorilor ne-o spune chiar editorul acestora, Jean-Yves Berthault, fost ambasador francez, calitate care dă credibilitate poveștii și descurajează orice suspiciune că ar fi vorba despre o simplă găselniță de marketing. În plus, volumul conține și o atestare a scrisorilor, eliberată de prestigioasa Galerie Frédéric Castaing, ce poartă numele unui cunoscut expert în autografe și documente istorice.

Așadar, se pare că scrisorile au fost găsite întâmplător în podul unei case vechi și țes povestea amorului pătimaș dintre o tânără de condiție bună și iubitul ei căsătorit. Pe fundal, descoperim elemente ce țin de societatea și cultura franceză a acelor vremuri, cum ar fi prezența destul de răspândită a telefonului, poșta pneumatică, emanciparea femeilor după Al Doilea Război Mondial, explorarea sexualității etc.

Le Monocle, faimos cabaret pentru lesbiene, Paris, 1930

Le monocle, 1930-2

Le monocle, 1930-1

Sursă foto: Historia.ro

Scrise într-un limbaj îngrijit, poetic, extrem de drăgăstos și senzual, scrisorile nu rămân în sfera diafanului și a inefabilului, ci sunt pline de imagini descriptive, directe, brute, explicite, pornografice. Ele sunt o expresie a dorințelor sexuale ale lui Simone, dar și răspuns la întrebările și propunerile iubitului ei, o metodă uneori disperată de a-și tenta iubitul de la distanță, de a întreține vie pasiunea dintre ei și de a găsi noutăți prin care să-și păstreze relația.

Pasajele lirice alternează cu cele profund sexuale, într-un carusel de trăiri și senzații din care cititorul iese aproape la fel de amețit și tulburat ca protagoniștii. Mai jos, câteva fragmente dintre cele mai „cuminți”, pe cele „obraznice” le veți descoperi singuri:

Dacă ai ști ce bine e când îmi găsesc refugiu în brațele tale! Dacă ai ști cât de dragă îmi e prezența ta atât de dorită! Îți datorez cele mai frumoase ore din viața mea. Mulțumită ție, de aproape un an, cunosc bucurii profunde, dezmierdări aprinse și, uneori, chiar o dulce tandrețe. Cât de mult te iubesc, dragul meu Charles, când mă înconjori cu bunătatea ta, când te faci mai iubitor, mai dulce. Dacă ai ști cât doresc aceste priviri de amant fericit pe care mi le adresezi câteodată. Fără tine, viața nu mă mai atrage cu nimic.

Iartă-mă că las să-mi scape tristețea, micul meu, dar, vezi tu, sunt momente în viață când inima e prea plină, prea grea și se sparge. Primește-mă, dragul meu, deschide-ți larg brațele și închide-le peste biata mea carne, domolește-mi durerea. Numai tu o poți vindeca.

(…)

Nu ți-e teamă de viciul meu? Nu ți-e teamă ca nebunia noastră să nu devină nebunia Ta? Vei putea vreodată să-ți ștergi de pe carne stigmatele iubirii mele? Nu, de acum ești marcat cu sigiliul meu. Îmi aparții și te păstrez. Te voi duce spre paradisuri fantastice, unde simțurile tale vor cunoaște extaze ciudate. Sunt mai perversă ca oricând și simt în mine dorințe imposibile. Vreau să te leg de carnea mea cu sărutări de foc, care îți vor consuma ardoarea, voința, care te vor goli și de ultima picătură de sânge. Nu te voi părăsi decât când vei deveni o paiață fără sfori, fără creier. Dar atunci, nici eu nu voi mai fi decât o păpușă goală și găurită, căci și eu, și tu ne vom fi cheltuit toată tinerețea satisfăcându-ne viciile și pasiunile. Te iubesc, te iubesc! Ah! E singurul cuvânt pe care ți-l pot spune, pentru că singur desemnează toată ardoarea, toată pasiunea simțurilor mele tinere și știu că și tu mă iubești.

Această istorie a unei iubiri, ce reiese din amintirile, fanteziile și dorințele lui Simone, reprezintă o adevărată mostră de literatură erotică, pe care, dată fiind intensitatea scriiturii, vă recomand să o consumați în doze mici. 😉

2 thoughts on “Pasiunea domnișoarei S., scrisori erotice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *