Numele meu este Bryan Ruiz, de Ciprian Măceșaru

Numele meu e Bryan RuizNumele meu este Bryan Ruiz, de Ciprian Măceșaru, Editura Next Page, 2015

Aseară am fost la o lansare de carte, la Librăria Cărturești Verona. A fost un eveniment intim, „între prieteni”, la care Alexandru Matei și Mihai Iacob au spus câteva cuvinte despre poetul Ciprian Măceșaru și despre poeziile din acest volum, iar autorul a explicat geneza volumului și ce aduce el diferit față de precedentele. Totul a fost presărat cu aluzii, glume și chiar echipament de fotbal, o idee jucăușă, care a intrigat la fel de mult ca titlul. De ce? Ei bine, pentru cei care nu știu (printre care mă număram și eu, căci nu sunt o împătimită a sportului), Bryan Ruiz e un fotbalist costarican, iar găselnița aceasta pentru titlul cărții de față face trimitere la evenimentul care a declanșat scrierea volumului: Campionatul Mondial de Fotbal din 2014.

Ceea ce a pornit ca o joacă de cuvinte s-a transformat într-o colecție de poezii foarte personale, care înregistrează viața de zi cu zi, cu lucruri banale, cum ar fi privitul la televizor, plictiseala, fotbalul, spitalul, banii, călătoriile cu trenul și cu taxiul, ieșitul la terase cu prietenii, dar în toate cotidianul ia valențe poetice și te surprinde cu câte o imagine sau o senzație. Introspecția se combină cu umorul, teama de mediocritate cu autoironia, gesturile comune cu senzualitatea.

Mă opresc aici cu impresiile, oricum sunt de părere că poezia se simte și se place, nu se comentează. Am vrut numai să vă semnalez apariția volumului, care se poate găsi la librăriile Cărturești Verona și Mihai Eminescu și costă 15 lei. Printre preferatele mele se numără Un crocodil pe YouTube, Flash, Mlaștini, Rivalitate, Blugi, faruri, Siouxie and the Banshes. Vă las cu câteva versuri, pentru exemplificare, și vă invit să mai citiți și alte materiale despre Ciprian Măceșaru aici, aici și aici.

Pe lângă Palatul de Justiție,

multe mașini Mercedes-Benz

și o sumedenie de batmani

fără mască.

A început să plouă mărunt.

Pantofii din piele întoarsă se duc dracului.

Mă doare genunchiul. Am 37 de ani

și un genunchi și jumătate.

Mama mă așteaptă în salon.

Pe sub haine ascunde plicuri cu bani,

solzi fierbinți de românozaur. (…)

(Mercedes-Benz și fizioterapie)

sau

(…)

Am turnat

whisky-n pahar

și m-am uitat adânc

în lichidul auriu.

Soția m-a pescuit

de guler.

Ochii ei păreau

două pahare cu whisky

văzute de sus.

(Tigrul)

2 thoughts on “Numele meu este Bryan Ruiz, de Ciprian Măceșaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *