Mi-e rău la cap, mă doare mintea

Mi-e rau la cap, ma doare minteaMi-e rău la cap, mă doare mintea, de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas, 2007

Ca și în alte volume de-ale sale în care a adunat ample colecții de perle românești, și în volumul de față Radu Paraschivescu taxează aspru proasta folosire a limbii române de către persoane publice din diverse domenii de activitate.

Perlele cu pricina mi-au stârnit un fel de râsu-plânsu și n-o să le preiau deloc aici. În schimb, am selectat două citate care, din păcate, rămân valabile și azi, după șapte ani și, probabil, multă vreme de azi înainte.

… limba română, schingiuită temeinic, aproape cu sistem, de comuniști este supusă în continuare la cazne grele. Astăzi parcă mai mult ca ieri se vorbește zgomotos, prost și anapoda. Fraza bezmetică, anacolutul violent, calchierea dizgrațioasă au un grad de incidență îngrijorător. Grija pentru nuanță a dispărut, sufocată de cele două discipline la care România deține toate titlurile posibile: aflatul în treabă și datul cu părerea.

O țară unde lumea vorbește șleampăt nu se poate comporta coerent. Un loc în care televiziunea pune în circulație gângavi, revanșarzi, peltici mintal, păpuși decerebrate și atleți ai uitatului pe gaura cheii pierde statornic șansa revirimentului. O populație care crede că autocenzura verbală și cenzura ideologică sunt sinonime pune limba română în imposibilitatea de-a se apăra. O lume lipsită de proprietatea termenilor, dar capabilă să vorbească în clișee de la răsăritul la apusul soarelui împinge româna într-un subsol igrasios, fetid și cotropit de beznă.

2 thoughts on “Mi-e rău la cap, mă doare mintea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *