Interviu cu KJ Mecklenfeld

Planeta de aurVă mai aduceți aminte de Aventurile lui Hendrik de Mol și Planeta de Aur? Este o carte minunată pentru copii de toate vârstele, despre care am scris la cald aici. Cum a trecut mai bine de jumătate de an de atunci, m-am întrebat ce-o mai fi făcând Hendrik și ce noi aventuri ne mai pregătește autorul lui. Așa mi-a venit ideea acestui interviu, pe care vă invit să-l citiți mai jos:

Cărți și călătorii: Dragă KJ, îmi e dor de micul și curajosul Hendrik. Pe când să ne așteptăm la o continuare a aventurilor lui?

KJ Mecklenfeld: Vai de lăbuțele și de mustățile mele, ce tare mă bucur să aud că îți este dor de Hendrik, dragă Mihaela! Și vai de coada și de urechile mele pufoase că scriu atât de încet! Volumul următor, Planeta de Jad, continuarea aventurilor lui Hendrik de Mol, este încă în lucru. Planul meu era să îl am gata la începutul acestui an (2015!), dar viața nu merge întotdeauna cu viteză constantă. La mine acasă, pe Planeta de Pluș, aș fi putut să mă țin de planificare, dar, aici pe Pământ, nici vorbă. Sper (dar nu promit) să fiu gata cu el înainte de sfârșitul acestui an. Knopf, ursulețul responsabil cu PR-ul Biroului de Pluș, mă bâzâie să îl termin de scris până în decembrie ca să ajungă cărțile în timp util la Moș Crăciun pentru cadourile de sub brad. Degeaba îi spun că muza mea de pluș nu ține cont de planurile lui de marketing, nici că mă slăbește. Pot însă să îți promit că, împreună cu Knopf, vei fi prima care va afla când l-am dat gata.

Cărți și călătorii: Mulțumesc. Abia aștept! 🙂 Acuma, din punctul meu de vedere, „rețeta succesului” unei cărți pentru copii stă într-un amestec echilibrat de acțiune, umor, emoție și mesaj. Pentru tine, care sunt ingredientele și cum le-ai așeza în ordinea importanței?

KJ Mecklenfeld: Chiar dacă pornesc cu ideea unei aventuri într-o lume nouă, ajung întotdeauna la personajul principal și evoluția sa. Akira Kurosawa a spus-o și mare dreptate avea: „Story without character is boring”. Degeaba ai o aventură senzațională dacă personajul principal nu este interesant. Ingredientele le-aș enumera în această ordine: personaj (emoție și mesaj, cum le spui tu) și apoi aventură (acțiune). Umorul este ceva ce nu se poate învăța, mă tem. Te naști cu el, sau nu. Dar prezența lui nu este neapărat necesară într-o carte pentru copii. Este grozav dacă există (chiar și J.K. Rowling avea ceva umor în primul volum din Harry Potter), este ca cireașa confiată din vârful tortului de frișcă, dar nu este musai să fie prezent pentru a avea o carte de succes.

Înveți atunci când ceea ce citești sau asculți rezonează cu ceva din tine.

Cărți și călătorii: Pentru că vorbeam despre mesaj, îmi aduc aminte că în copilărie majoritatea poveștilor aveau niște învățăminte, din orice poveste cu happy end trăgeam și o lecție moralizatoare. De exemplu, dacă faci ca Scufița Roșie și stai de vorbă cu străinii, poți avea probleme serioase. Crezi în rolul educativ al literaturii?

KJ Mecklenfeld: Fără doar și poate. Încă visez la ziua în care vom vedea poveștile folosite pentru educație (iar școala să nu mai fie atât de plicticoasă). Lucrul cel mai dificil este să transmiți mesajul (moralizator sau nu) într-o formă atractivă. Bineînțeles că îl poți enunța la sfârșitul cărții, sau chiar pe parcurs, însă efectul este mult redus, dacă nu chiar nul. Înveți atunci când ceea ce citești sau asculți rezonează cu ceva din tine. Doar un enunț (echivalentul învățatului pe de rost în școlile românești) se uită repede. Un sentiment creat prin ceea ce citim, ascultăm, sau vedem se uită mult mai greu sau chiar niciodată.

Cărți și călătorii: Pe blogul tău, ai vorbit despre cărțile tale preferate pentru copii și ai făcut recomandări în acest sens. (Eu aș așeza și cartea ta alături de cele clasice.) De obicei, părinții sunt cei care se interesează de cărți cu care să-i atragă pe copiii lor spre lectură. Ai interacționat direct și cu copiii? Ți-au spus ce le-a plăcut cel mai mult sau cel mai puțin la cartea ta?

KJ Mecklenfeld: Oooo! Mulțumesc pentru super-compliment! Ești nemaipomenit de pufoasă să pui Planeta de Aur alături de cărțile clasice. Deși nu poți să vezi, am bujori în obrajii de pluș. Un lucru care mi s-a părut minunat a fost faptul că atât adulții, cât și copiii au reacționat cam în același fel la citirea cărții mele. Toți s-au identificat cu un personaj anume (de obicei Hendrik). Una dintre criticile primite a fost că este „doar o singură fată cu care pot să mă identific” (am reținut, Tania, mulțumesc pentru că m-ai tras de mâneca de pluș!). Am primit și multe reacții referitor la problema agorafobiei, de asemenea de la adulți și copii. Unul dintre cele mai drăguțe email-uri pe care le-am primit a fost de la o domnișoară care, după ce a terminat de citit Planeta de Aur, s-a dus să recupereze dintr-o debara una dintre vechile ei jucării de pluș. A spus: „S-ar putea ca viața mea să depindă de ea într-o bună zi”. Tare m-am bucurat!

Marketingul online dă roade, însă îmi doresc să văd cărțile mele în vitrinele și rafturile librăriilor românești.

Cărți și călătorii: La primul volum, te-ai ocupat singur de publicare și marketing. Pentru al doilea rămâi la aceeași variantă sau ai luat în calcul colaborarea cu vreo editură?

KJ Mecklenfeld: Haha, bună întrebare! Ca pentru orice lucru de pe lumea asta, sunt părți bune și părți mai puțin bune dacă vorbim despre publicarea de unul singur. Una dintre părțile bune este experiența nemaipomenită de a fi în contact direct cu cititorii. Mi-am făcut neașteptat de mulți prieteni în acest fel și sunt plin de recunoștință pentru toate cuvintele bune, email-urile și recenziile pozitive pe care le-am primit și le primesc încă. Dintre părțile mai puțin bune, și motivul pentru care mă bate gândul să apelez la o editură pentru Aventurile lui Hendrik de Mol, este absența cărților mele din librăriile și bibliotecile din viața reală. Unele cărți, în special cele pentru copii, se cumpără încă într-o mare măsură din magazinele de carte. Marketingul online dă roade – vând binișor din magazinul meu virtual – însă îmi doresc să văd cărțile mele în vitrinele și rafturile librăriilor românești. Dacă tu sau cititorii tăi aveți cumva sugestii pentru o editură anume, vă rog nu ezitați să îmi spuneți. Sunt numai urechi de pluș.

Cărți și călătorii: În ciuda faptului că ai devenit destul de cunoscut ca autor, cel puțin în blogosferă și în mediile literare, se știu foarte puține despre tine personal. Nu avem nicio fotografie, nu-ți știm nici măcar vârsta, până și numele este cumva o enigmă. Ești dispus să ne divulgi câteva „secrete” sau preferi să păstrezi misterul?

KnopfKJ Mecklenfeld: Knopf, ursulețul Steiff pe care îl vedeți des în fotografiile mele, este foarte aproape de felul în care arăt cu adevărat. Misterul sunt nevoit să îl păstrez, zău, dragă Mihaela, te rog nu te supăra pe mine. Vrăjitorul acela nenorocit mi-a interzis divulgarea actualei mele identități. Dacă încerc să scriu ceva despre mine, ca om, nu ies decât caractere ciudate (⇨⟲➽⤲⧫), iar dacă încerc să spun ceva despre felul în care arăt acum se aude doar „SfoRRR, Sforrr, SforrRrr”. Nu am scăpare! Doar să dezleg vraja. Însă nu am găsit nicio vrăjitoare capabilă, până acum. Culmea este că învelișul meu uman, cel în care sunt surghiunit să trăiesc acum, este MulT Mai PuȚin AtracTiv decât adevărata mea formă de ursuleț de pluș. Of, și dacă ai ști cât îmi lipsesc conacul meu de pluș și Câmpiile Portocalii!

Cărți și călătorii: Cu chip sau fără, prezent și în realitate sau doar virtual, ești o voce proaspătă în literatura pentru copii și-ți doresc mult succes în continuare. Mulțumesc pentru interviu și sper să te recitesc cât de curând!

KJ Mecklenfeld: Mii de mulțumiri, Mihaela! M-ai răsfățat cu atât de multe complimente. Nu îmi mai încap în blană de fericire! Și eu îți doresc succes pe mai departe cu blogul tău de Cărți și călătorii al cărui vizitator constant sunt și rămân și pe viitor. Salutări pufoase! Sper să ne vedem cândva în grădina de lângă conacul meu de pluș la o cafea și o prăjiturică de bumbac.

7 thoughts on “Interviu cu KJ Mecklenfeld

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *