Impresii de la Bookfest 2016

Am tras doar o fugă la târg, pentru că am programul cam încărcat zilele astea și era ori așa, ori deloc. Deși nu am plecat cu mâinile goale de acolo, parcă experiența de anul ăsta a fost mai mult una a senzațiilor, a replicilor haioase auzite fără voia mea și a întâmplărilor neașteptate decât a achizițiilor. Să vă zic de ce!

Nu m-am dus cu o listă mentală sau pe hârtie, nu căutam ceva anume, am acționat pur și simplu sub impulsul momentului (lucru care, de cele mai multe ori, ca și în cazul de față, se dovedește periculos pentru portofel). După o tură destul de superficială pe la editurile mai mari, am crezut chiar că, pentru prima dată, o să plec fără să cumpăr ceva. La Humanitas prețuri destul de mari, ca de obicei, la Curtea Veche cam aceleași titluri ca la ultimele târguri, plus/minus câteva noutăți care nu mă interesau direct, la Trei multe coperte colorate și ademenitoare, la Litera câteva cărți foarte interesante (pe unele le aveam deja, pe altele nu), la Rao nu mă opresc din prințip (traducătorii literari știu de ce!), la Nemira multe rafturi cu volume mai vechi și mai noi, printre care și aparițiile proaspetei edituri pentru copii, Nemi, la Art și Arthur mi-a plăcut, multe cărți frumoase pentru copii, dar și câteva volume interesante pentru oameni mari, la Univers titluri multe și bune, la Vellant mi-au sărit în ochi Revista de proză scurtă Iocan și încă vreo două cărți pe care mi-ar fi plăcut să le am.

Oameni nu foarte mulți – avantajul de a merge în timpul săptămânii la o oră când majoritatea lumii muncește; reduceri așa și așa, cele de 25% de la Nemira mi-au rămas în minte, dar la Curtea Veche erau și mai mari, de până la 80% parcă; lansări și discuții oficiale doar două, având în vedere ora timpurie, dar cu siguranță cele mai așteptate vor fi la ore mai accesibile; câteva scene care mi-au smuls un zâmbet:

o fetiță care îmbrățișa o alta spunându-i:

– În sfârșit, cineva care pronunță corect! E „Gheote” nu „Ghiote”!

o tânără care îi spunea prietenei:

– A, uite, Dostoievski, pe care îl citeam eu când eram intelectuală!

o bătrânică cochetă cu o sacoșă de cârpă în mână și o listă luuuungă cu titluri și autori;

o doamnă care îi dădea alteia informații despre Eleganța ariciului, de Muriel Barbery:

– E despre o tipă foarte deșteaptă, care este portăreasă și se împrietenește cu un domn japonez… dar nu pot să-ți zic sfârșitul!

și, cea mai plăcută și neașteptată întâmplare, întâlnirea cu Alexandru Voicescu, „responsabilul de serviciu” al editurii Herg Benet, care m-a impresionat prin calm, politețe, blândețe și chiar un soi de timiditate când s-a oferit să-mi dea și un autograf.

Și pentru că am dat deja un indiciu despre cărțile cumpărate, să vi le și arăt!

IMG_20160602_154259

Primele două volume din Tetralogia napoletană scrisă de autoarea italiană cunoscută drept Elena Ferrante: Prietena mea genială și Povestea noului nume (Editura Trei), despre care am tot auzit de la prietene în ale cititului și bloggeritului, dar și de la traducătoarea lor în limba română, Cerasela Barbone. Le-am cumpărat de acum, dar probabil voi aștepta să apară și următoarele două volume ca să mă bucur de poveste în întregime.

Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan, cu ilustrații de Jozsef Vass, Editura Arthur. Despre Olguța am auzit pe Facebook mai demult și mă bucur că s-a numărat printre cărțile finaliste ale Trofeului Arthur, ediția 2014. O s-o citesc eu, după care probabil o s-o fac cadou nepoților, alături de teancul care îi așteaptă la vară.

Trei tigri triști, de Guillermo Cabrera Infante, traducere din spaniolă de Dan Munteanu Colan, Editura Curtea Veche. Recunosc că nu știam nimic despre autor sau carte, dar mi-a atras atenția descrierea de pe ultima copertă: „o carte halucinantă, vie, unică în spiritul ei, o poveste ca un montagne russe, fără început și fără sfârșit, un cabaret al limbajului, în care spectacolul deconcertează, incită, exasperează căutătorul de sens” și „cel mai încântător/sexy/amuzant/zgomotos/evocator roman pe care oricine, chiar și un englez, și-ar dori să-l citească”.

În fine, două apariții de la Herg BenetSânge satanic, probabil cel mai cunoscut roman al Cristinei Nemerovschi, și Malad, de Alexandru Voicescu, care a câștigat premiul „Cea mai bună carte de proză” la Gala Tinerilor Scriitori din 2016. Din câte știu, cărțile Cristinei Nemerovschi se adresează adolescenților, ceea ce înseamnă că nu mă mai înscriu în segmentul de vârstă al publicului țintă, dar am vrut să-mi satisfac o curiozitate mai veche și să-mi diversific paleta de lecturi, mai ales din autori români contemporani.

Cam asta a fost experiența mea de la Bookfestul din începutul ăsta de vară, se pare că nu mă mai opresc din goana după cărți, chiar dacă am încă multe volume noi, necitite, în bibliotecă și altele care abia mă așteaptă pe Kindle. Ce să fac? Probabil sufăr de tsundoku. Voi?

6 thoughts on “Impresii de la Bookfest 2016

  • Author gravatar

   vad ca citesti cartea lui Anthony Doerr:) iti place?
   cat despre Bookfest, voi scrie si eu ce mi-as dori dintre noile aparitii:) despre “Trei tigri tristi” am auzit numai lucruri bune:)

   • Author gravatar

    Îmi place, deși am citit-o foarte fragmentat, câteva pagini pe seară, motiv pentru care parcă nu se mai termină odată. :)) Îmi aduce un pic aminte de The Book Thief, pentru că e vorba despre război și nazism „văzute” de o fetiță, și un pic de Sticletele, pentru că Werner, băiatul orfan și sărac, se împrietenește cu un soi de geek bogat, care nu ajunge prea bine (ca să nu dau spoilere :p). Uneori, probabil pentru că-s așa de obosită când ajung să o citesc, mi-e greu să urmăresc când se mai întâmplă acțiunea, din cauza schimbărilor dese de plan temporal, și să-mi aduc aminte numele tuturor personajelor. Dar nu cred că e vina cărții… 🙂 Sper s-o termin weekendul ăsta, să trec la altceva, că tocmai am făcut un inventar sumar al cărților cumpărate și necitite încă și m-am îngrozit! 😀

  • Author gravatar

   Ce-mi place ca nu te-ai dus cu liste! Exact asa as face si eu, daca m-as duce la un tirg de carte, desi in principiu eu cam urasc genul asta de manifestari, din motive de prea multe carti si mai ales oameni pe mp (sint agorafobica). Mi-ar placea probabil sa particip la lansari sau stiu eu ce dezbateri, asa pentru reduceri, cred ca e mai convenabil pe situri.

   Totusi as vrea sa ajung anul asta in octombrie la tirgul de carte din Barcelona, macar sa vad cum e.

   Abia astept sa citesti Ferrante, desi daca e cum zici, am ce astepta. :))

  • Author gravatar

   La târgurile de carte, dacă nu te duci în weekend (eu am fost o dată și mi-am jurat în barbă Never again!), e chiar foarte plăcut și relaxant, pentru că e mult mai puțină lume și poți să te plimbi în voie pe la toate standurile care te interesează, chiar de mai multe ori. :p

   Cu Ferrante, nu știu, poate cedez tentației și încep s-o citesc, iar până termin eu două volume, poate apare și al treilea și tot așa. :p No, dacă nu mă încumet s-o citesc direct în italiană…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *