Citate
Imensitatea lumii

Imensitatea lumii

Poate că unii dintre voi ați stat culcați sub stele sau ați plutit pe un ocean și ați simțit preț de câteva clipe imensitatea lumii și puținătatea locului vostru în ea. V-ați simțit și nesemnificativi, și întâmplători, legați de acest pământ doar datorită vreunor circumstanțe fragile ale naturii și ingeniozității propriei specii. Motivul pentru care senzația aceasta pare profundă, motivul pentru care vă surprinde și vă rămâne în minte cu o oarecare intensitate peste ani este că sentimentele pe care le-ați avut în clipa aceea de claritate au fost complet opuse față de dispoziția sufletească obișnuită.

Cea mai mare parte a timpului, sunteți obișnuiți cu conștiința importanței de sine; cu faptul că alegerile și acțiunile voastre au o greutate și consecințe. Vă îngrijorați pentru un cuvânt rostit greșit sau pentru o decizie pripită. Vedeți alte vieți prin prisma semnificației pe care o au pentru voi, a legăturii cu voi. Părinții voștri, copiii voștri, prietenii voștri. Vă vedeți propria viață prin prisma succeselor și înfrângerilor voastre. Acestea sunt lucrurile care contează. Să câștigați o cursă, o luptă, un război. Să iubiți un partener sau o cauză. Să salvați o viață sau planeta. Dar când vă gândiți la „planetă”, vă gândiți la „oameni”. Când vă gândiți la câștig, nu țineți cont de pierderea altora. Când vă gândiți la dragoste, vă întrebați cine vă iubește pe voi.

Viziunea voastră despre lume este egoistă dincolo de propria supraviețuire, dincolo de propriul cod. Universul se învârte în jurul vostru. Într-o zi, stați singuri pe un munte sau într-un crater și, în secunda aceea de înțelegere a măreției mării sau a eternității stelelor, în momentul acela în care telescopul se inversează, credința în unicitatea sinelui se prăbușește, iar gândul acela îl duceți cu voi și încercați să nu-l uitați niciodată.

Extras din Love and Other Thought Experiments, de Sophie Ward, carte nominalizată la Man Booker Prize în 2020. Traducerea îmi aparține.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *