Exorcizat, de Radu Găvan

Exorcizat

Exorcizat, de Radu Găvan, Editura Herg Benet, 2014

Pe Radu Găvan l-am cunoscut în urmă cu mulți ani cam în treacăt, ce-i drept, așa că nu mică mi-a fost mirarea acum câteva săptămâni când i-am văzut numele și fotografia asociate cu titlul unui roman de debut. Sigur că am fost foarte curioasă să-l citesc, ceea ce am și făcut, destul de repede, într-o seară și o dimineață.

Deși titlul v-ar putea duce cu gândul la romane cu vampiri, forțe malefice de tot felul și triunghiuri amoroase între personaje sexi și cam liniare (OK, asta s-ar putea să fie o definiție cam simplistă a genului, nu aruncați cu pietre, pur și simplu n-am răbdare să citesc așa ceva), demonii din Exorcizat sunt de altă natură. Sunt demoni interiori care ne chinuie sau ne-au chinuit la un moment dat pe mulți dintre noi: frică, singurătate, inadaptare, dezgust, obsesie, luptă pentru supraviețuire fizică și psihică într-o lume cenușie, agresivă și abrutizată.

Nu ştiu când trece timpul şi mă trezesc în tramvai, privind pierdut prin geamul murdar. Ăsta e un oraş mort, îmi trece prin minte. Blocuri fără personalitate, suflete din beton armat, oameni cu feţe livide. Îmi întorc privirea de la spectacolul trist de afară doar ca să dau de altul, grotesc, aici înăuntru. Batrâni îngenunchiaţi de foame, de lipsă, dar mai ales de singurătate, care caută să vorbească cu cineva, să se plângă de ceva, orice, să îi compătimească cineva, oricine, elevi de generală sau liceu, deja îndobitociţi, cu gurile până la urechi atunci când văd un ciung care cerşeşte jalnic în mijlocul tramvaiului, golănaşi şmecheriţi cu atitudini sfidătoare, bărbaţi şi femei cu priviri goale, prost îmbrăcaţi, fără viitor şi fără trecut. Vieţi irosite, fără întrebări şi fără răspunsuri.

Diferența este că în cartea sa, Radu Găvan împinge acești monștri până la extreme: frica de ratare, de singurătate și de respingere ia forme concrete, palpabile; nevoia de afecțiune și de relaționare duce la diverse experimente sexuale în care sunt implicați homosexuali, transsexuali,  threesomes, diverse persoane necunoscute ieșite din lumea opacă și iluzorie a site-urilor de întâlniri online, mult porno și fantezii sexuale; sărăcia și timiditatea, agravate de numeroase înjosiri sociale, creează un alt demon, cel puțin la fel de periculos: violența (reală sau imaginată) îndreptată asupra unei galerii de personaje care mai de care mai respingătoare. Nu lipsesc minciunile, manipularea, vina, disperarea, sila, o întreagă colecție de sentimente și senzații descrise cu forță și acuratețe, adesea în imagini cinematografice, sacadate, violente, șocante și crude.

Deși ar fi putut beneficia de o corectură mai atentă, romanul lui Radu Găvan curge destul de bine, captează atenția și prin acțiunea în sine, și prin atmosferă, scoate cititorul din inerție, din confortul locului călduț, îl provoacă și-l oripilează pe alocuri, sau îl întristează… în orice caz, nu este o lectură comodă, ci una care este posibil să trezească demoni pe care cititorul neavertizat nici nu știa că-i are.

Mai multe despre roman, pe site-ul dedicat.

4 thoughts on “Exorcizat, de Radu Găvan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *