Despre Bookfest și noutățile din biblioteca mea

Cărți noiPentru că am ratat câteva mesaje de la prieteni cu care aș fi putut să mă întâlnesc la Bookfest și alții m-au invidiat că pot ajunge atât de ușor acolo, m-am gândit să scriu câteva impresii despre târgul de carte, dar și să vă arăt cu ce noutăți mi-am îmbogățit recent biblioteca.

În general, orice târg de carte îmi place fiindcă centralizează ofertele mai multor edituri și vine cu reduceri, unele mai mici, altele mai mari, după posibilități, deh. În mod clar, este o ocazie bună să cumpăr la prețuri mai bune titluri care mi se par interesante sau pe care le pândeam de multă vreme. Din păcate, unele cărți rămân și la târguri cu prețuri destul de mari, așa că pe la anumite standuri doar trec, mă uit și plec.

N-aș vrea să intru aici într-o discuție despre valoarea literaturii, despre costurile editurilor sau despre puterea de cumpărare a cititorilor români, eu vorbesc strict despre buzunarul meu în momentul de față și despre argumentele pe care le iau în calcul atunci când hotărăsc să cumpăr o carte. Așadar, spre deosebire de multă lume care, după cum am văzut, și-a făcut liste peste liste de titluri de cumpărat de la Bookfest, eu am intrat în gura lupului hotărâtă mai mult să observ, să fac note mentale, să profit de câte o ocazie extraordinară și mai puțin să plec încărcată de acolo. E drept că tentațiile au fost multe și am rămas cu gândul la câteva titluri pe care mi le-aș fi dorit, dar de data asta am fost chibzuită și am ținut cont și de teancul de cărți necitite încă din bibliotecă.

Prin urmare, am cedat la Interesanții, de Meg Wolitzer, din care apucasem să citesc începutul în engleză și pe care voiam neapărat s-o citesc toată. Având în vedere că prețul întreg era de aproape 50 de lei, cel redus, de 34 de lei, a părut o investiție bună. Cartea a fost publicată de Editura Trei, în traducerea lui Laurențiu Dulman, și are puțin sub 600 de pagini. În mod sigur o să revin cu impresii pe blog.

Am mai găsit Noi, de Evgheni Zamiatin, de la Editura Univers, colecțiile Cotidianul, în traducerea lui Dan Ciobanu, la 5 lei. O aveam în engleză, dar mi s-a părut un chilipir și parcă autorii ruși sună mai bine în română decât în engleză. 😀 Pentru cei care nu știu, Zamiatin este precursorul lui Huxley și Orwell, iar romanul acesta este considerat sursa de inspirație pentru celebra distopie 1984 a lui Orwell.

Aș mai fi vrut Sticletele, de Donna Tart, despre care am auzit numai de bine, Satantango, de László Krasznahorkai, care a câștigat Booker Prize anul acesta, și Uriașul îngropat, de Kazuo Ishiguro. Cred, însă, că le voi lua cu împrumut. 😉

Dacă vă mirați că m-am mulțumit cu numai două cărți la Bookfest, să explic atunci că setea îmi fusese deja astâmpărată cu câteva zile înainte: Fals tratat de manipulare, de Ana Blandiana, pe care o voiam de muuuult, a ajuns la mine datorită unei reduceri fericite de pe Libris, alături de încă o mărturie despre vremea comunismului, Viață de țărancă, de Marghiolița Huzum.

În plus, minunatul anticariat Ex-Libris, care are o ofertă mare și variată de cărți noi, vechi, în română, engleză și franceză (din câte știu eu), albume de artă și articole de papetărie și multe altele, este un loc sigur de „pierzanie” pentru iubitorii de cărți. Prada mea cea mai recentă include rândurile din mijloc din poza de mai sus: trilogia Onorată instanță, Năluci și Atena, de John Banville, Drumul înfometat, de Ben Okri, și doi autori japonezi: Shushaku Endo, cu Scandalul, și Junichiro Tanizaki, cu Cheia. Dar la Ex-Libris o să mai fac incursiuni în curând, asta e sigur. 😉

La toate astea, se adaugă câteva cărți deja împrumutate de la prieteni, despre care sper să scriu câte ceva în săptămânile următoare: Șotron, de Julio Cortazar, Solaris, de Stanislaw Lem, Ochiul, de Vladimir Nabokov, și O delicatesă, de Muriel Barbery. Dar asta după ce termin frumoasele povestiri ale lui Kazuo Ishiguro: Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg (luată tot de la Ex-Libris).

9 thoughts on “Despre Bookfest și noutățile din biblioteca mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *