Cuvântul zilei
Cuvântul zilei: hikikomori

Cuvântul zilei: hikikomori

În timp ce citeam aseară din The Secret Lives of Introverts: Inside Our Hidden World, de Jenn Granneman, am dat peste încă un cuvânt exotic, pe care mi s-a părut potrivit să-l notez în rubrica asta simpatică. Așadar, la Cuvântul zilei, azi avem termenul japonez hikikomori. Să vedem ce-i cu el.

În traducere liberă, Jenn zice așa:

Termenul hikikomori se referă la tinerii care se retrag din societate. Aceștia își părăsesc studiile sau joburile și stau închiși în casă luni sau chiar ani în șir, întrerupând orice contact cu prietenii sau familia. Adesea se descriu ca simțindu-se tulburați, chinuiți, blocați. Vor să facă lucruri „normale”, cum ar fi să petreacă în oraș cu prietenii sau să iasă la întâlniri, dar sunt paralizați de o frică socială profundă. Oamenii care suferă de această afecțiune își petrec tot timpul în interior, deseori între pereții micului lor dormitor, uitându-se la televizor, navigând pe internet sau dormind toată ziua.

Termenul și definiția lui vin în contextul nevoii introvertiților de a se retrage, mai ales după interacțiuni sociale obositoare, pentru a-și reîncărca bateriile. Autoarea subliniază distincția dintre timpul petrecut în singurătate pentru odihnă și echilibrare, pe de o parte, și frica socială paralizantă, pe de cealaltă parte. Nevoia introvertiților de a sta singuri este sănătoasă și nu trebuie confundată cu hikikomori. Știm că singurătatea noastră este sănătoasă dacă ne izolăm de ceilalți pe termen limitat (câteva ore sau zile, cel mult), pentru a ne reenergiza, după care revenim printre oameni.

Dacă bănuiți că sunteți introvertiți sau dacă vă interesează subiectul pentru că aveți în familie ori printre prieteni astfel de persoane, cartea asta vine cu tot felul de informații și sfaturi, organizate de multe ori în liste și chiar teste, pentru a face totul mai ușor de înțeles și asimilat. Pentru cineva care se cunoaște bine și a tot citit despre asta, nu cred că aduce nimic nou, dar mi s-a părut un bun punct de plecare.

Dintre cărțile pe tema asta, preferata mea rămâne Quiet, de Susan Cain, apărută și în română cu titlul Linișteee. Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare (Paralela 45), traducere de Ianina Marinescu. Îmi pare rău că nu mi-am notat nicăieri impresiile despre ea în 2018, când am citit-o, dar pentru mine a fost o experiență foarte puternică și personală, așa că o recomand sincer.

Altfel, mai puteți citi despre singurătate și în The Lonely City: Adventures in the Art of Being Alone, de Olivia Laing, despre care am scris câte ceva într-un articol recent.

Sursă imagine: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *