Lecturi
Cum să (nu) citești repede și eficient

Cum să (nu) citești repede și eficient

Dacă ați nimerit pe această pagină căutând o metodă-minune de a citi repede și eficient (recunosc, speram să păcălesc pe câțiva cu titlul ăsta), îmi pare rău, dar nu veți găsi așa ceva aici. Motivul e simplu, eu nu citesc nici repede, nici eficient, așa că nu cred că pot să vă ajut. Să mă explic, așadar!

Am început să mă gândesc la subiectul ăsta recent, când m-a rugat cineva să-i spun care e modul meu de lectură și ce număr de cărți citesc eu, în medie, într-o lună (pentru un articol tocmai despre metode de a citi rapid și eficient). Am dat să-i răspund, dar răspunsul meu se tot lungea până când mi-am dat seama că devenea un articol în sine, numai bun de discutat cu voi.

Spuneam, așadar, că eu nu citesc nici repede, nici eficient și, în orice caz, stilul meu de citit nu este constant. Citesc cât și când pot, uneori mai mult, alteori mai puțin, în funcție de programul meu zilnic, de oboseala acumulată, de chef, dar și de cartea cu pricina. Uneori, citesc o carte într-o zi, alteori în câteva săptămâni. Uneori citesc mai multe cărți în paralel, alteori nici măcar una singură. Uneori am chef doar de citit, alteori nu pot să mă concentrez la nimic și atunci mă relaxez cu niște filme. Chiar nu pot să dau rețete sau sfaturi pentru cei care vor să citească repede și, ce mi se pare mai important, nici nu cred că ăsta ar fi scopul cititului.

Cu excepția cazului în care ai de bifat vreo normă (să zicem că ești student și că ai de parcurs o anumită materie până la examen), nu văd de ce ai galopa prin cărți. Ca să poți să te lauzi că ți-ai atins obiectivul de pe Goodreads? Ca să scrii pe blog în fiecare zi sau o dată la două zile despre ultima carte citită? Ca să faci un talmeș-balmeș din autori, subiecte, personaje, acțiuni, idei și înțelesuri? Ca să ce?

Eu prefer să citesc în tihnă, să subliniez pasajele care îmi plac sau mă pun pe gânduri, să comentez pe margine (dacă e cartea mea, dacă nu, îmi notez într-un caiet), să am timp să citesc printre rânduri și să compar versiuni (de exemplu, traducerea mă face să mă întreb „oare cum o fi fost în original?” și apoi caut originalul și compar, sau citesc direct originalul și mă întreb „oare cum o fi tradus asta?” și atunci caut traducerea și compar). Vreau să rămân cu ceva substanțial din cartea aia, vreau să mă pătrund de atmosferă, vreau să mă opresc asupra fiecărui cuvânt cu atenția cuvenită. E și o formă de respect: pentru cei care le-au scris, pentru cei care le-au tradus, pentru mine. De ce să alerg printre cuvinte?

Sigur, unii pot avea o putere de concentrare extraordinară sau poate din asta trăiesc (adică cititul cărților este o meserie pentru ei sau măcar o sursă de venit). Eu sunt o cititoare obișnuită, adică citesc strict pentru plăcerea și informarea mea, deci astea sunt singurele stimulente. Vreți viteză? Nu e greu: puteți să vă programați măcar o oră de citit pe zi, să faceți liste de titluri, să vă impuneți o ordine și un număr de pagini, să faceți din citit o obligație. Dar sunteți siguri că asta vreți?

8 thoughts on “Cum să (nu) citești repede și eficient

  • Author gravatar

   Am fost și eu interpelată în acest sens și am răspuns solicitării, știind deja că eu nu citesc repede, nu acum. Cândva, reușeam. Citind cărți pline de suspans și acțiune. De când am deviat către alte stiluri, mai bogate în idei și trăiri, ritmul meu de citit e unul lent. Am nevoie de liniște, de atmosferă. Și citesc de plăcere.

  • Author gravatar

   Eu de exemplu nu am putut niciodată să citesc mai multe cărți în același timp, cum am auzit la mai multe persoane. Mi se pare că trădezi cumva personajele, nu mai poți rămâne prins în acțiune. În perioada “de glorie”(anii de liceu și facultate) citeam 4-5 cărți pe lună, acum mă declar mulțumită dacă “bifez” 2 pe lună. Bine, se întâmplă așa cum spui și tu să devorez o carte în 2-3 zile, dar nu-mi fac din asta un obiectiv.

   • Author gravatar

    Eu mai citesc mai multe odată, pentru că sunt medii și momente diferite: de exemplu, am o carte pe noptieră, pentru lectura de seară, alta în rucsac pentru drumurile cu mijloacele de transport în comun, alta pe laptop, care nu se poate copia pe kindle, pe care o țin pentru pauzele de la muncă, numai că nu prea reușesc să stau tot la laptop când fac pauze, prefer să mă ridic. Sigur, cea de seară sau cea din deplasări poate să fie pe kindle, de fapt. Una poate să fie mai mare și mai grea, așa că prefer să o citesc acasă. Alta mai ușurică, pe care să nu simt nevoia să notez sau să subliniez, și atunci prefer să o iau în oraș. Cam asta e logica… 🙂

  • Author gravatar

   Hmm, dacă vreau citesc repede, dar aşa cum ai zis şi tu, fac asta când trebuie să citesc ceva, când e pentru un examen pe care nu îl consider foarte important sau ceva asemănător. Atunci când citesc repede nu citesc însă aşa cum citesc atunci când citesc pentru mine, pur şi simplu citesc printre paragrafe şi mă concentrez doar pe ceea ce cred eu că e important.
   E adevărat că sunt şi cărţi pe care vreau să le citesc şi le termin repede, spre exemplu cărţile poliţiste sau cele cu multă acţiune, dar asta nu pentru că citesc repede ci pentru că acea carte se citeşte repede. Sau pentru că îi acord mult timp, sunt cărţiile acelea pe care nu le poţi lăsa din mână până nu le termini.. e bine, aici nu e meritul meu că citesc repede, e meritul autorului că le-a scris aşa bine :).
   Ce-i drept, nici încet nu citesc, am văzut persoane care citesc foarte încet… cred că e vorba şi de exerciţiu, până la un punct viteza de citire creşte cu cât citeşti mai mult, dar nu fac eforturi ca să citesc ceva într-un anumit timp.

   • Author gravatar

    Da, cam așa e. Articolul meu pleca de la ideea că cititul repede ar trebui să fie un scop în sine, idee cu care eu nu sunt de acord decât în situațiile precizate. În rest, viteza depinde de mulți factori, dar scopul ar trebui să fie altul, cred eu.

  • Author gravatar

   Nu citesc mai multe carti in paralel. Sunt unele carti pe care e bine sa le savurezi, iar altele te obliga sa dai pagina dupa pagina cat mai repede pentru a afla continuarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *