Cel mai mic sărut pomenit vreodată

Cel mai mic sărut pomenit vreodatăCel mai mic sărut pomenit vreodată, de Mathias Malzieu, traducere din limba franceză de Mihaela Stan, editura Nemira, 2014

M-au atras titlul și coperta, recunosc. M-au trimis cu gândul la ceva jucăuș și colorat și nu m-am înșelat. Cărțulia lui Malzieu este plină de metafore, jocuri, imaginație debordantă, personaje inedite, ritmuri și zâmbete.

Mai exact, este o poveste cu un inventator-depresiv care se îndrăgostește de o fată invizibilă în căutarea căreia pleacă împreună cu Elvis, papagalul transmițător de mesaje al unui detectiv ieșit la pensie, care „seamănă cu un urs polar cu ochelari, cu norișori de vată în locul părului și al bărbii” și… mai departe vedeți și singuri. Cert e că în peisaj mai apar o farmacistă și „bomba de dragoste” și lucrurile se complică.

… Și altminteri, cu ce vă ocupați, aveți o specialitate, ceva?

– Sunt inventator-depresiv.

– Adică?

– Inventez diverse chestii, dar, dacă ele nu funcționează, am tendința să cad în depresie. Când faci media, se poate spune că sunt inventator-depresiv.

– Trebuie să inventați mai mult ca să fiți deprimat mai puțin, dragul meu prieten…

– Dacă aș putea, aș inventa tot timpul.

Autorul, pe care se poate să-l știți din Mecanica inimii, o carte tradusă în multe limbi, transformată ulterior în album rock și piesă de teatru, este muzician și asta se vede și din text:

Am dat fuga pe scară, unde fiecare treaptă răsuna ca notele unui pian din lemn găunos. Primii mei trei pași au sunat do, re, mi. Liniște, apoi am deslușit un soi de contra-cântec în trei pași: sol, la, si. M-am oprit imediat. Mi-am pus imediat picioarele pe treptele „mi„ și „sol„, ceea ce a declanșat în chip de răspuns o improvizație reluând clar melodia It’s Now or Never. Ritmat ca un step. Am încercat să supralicitez dansând pe o întreagă octavă a scării, dar îmi lipsea suplețea ca să păstrez cadența.

Dincolo de farmecul, inventivitatea și umorul cărții, Cel mai mic sărut pomenit vreodată este o poveste despre cum dispărem un pic atunci când iubim…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *