Câteva gânduri înainte de final de an

Poate ați observat că în ultima vreme nu prea am mai scris pe blog. Dacă nu, înseamnă că mă agit eu degeaba. :p Oricum, dacă îmi duce cineva dorul, să știți că motivul absenței mele prelungite de aici este finalul de an, cu aglomerarea de proiecte, termene-limită și griji, care-mi ocupă cam tot timpul. De citit, am mai citit, dar nu cu intensitatea obișnuită, ci mai mult cu țârâita, câteva pagini înainte să mă fure somnul. De povestit despre ce-am citit chiar n-am avut timp, nici măcar pe Goodreads nu cred că am apucat să scriu mai mult de câteva rânduri. De plimbat, m-am mai plimbat, dar tot în locuri cunoscute, despre care am mai vorbit aici.

Aș fi vrut să vă zic câte ceva despre The Luminaries de Eleanor Catton, care a câștigat Man Booker în 2013, apărută și la noi chiar luna trecută cu titlul Luminătorii, traducere de Irina Negrea, Editura Art (m-am luptat puțin cu cele 800 și ceva de pagini, pentru că după primele 300 m-am pierdut în detalii și în personaje și, probabil și din cauza oboselii, am hotărât să o abandonez; din fericire am reluat-o după o pauză și bine am făcut, fiindcă apoi am lăsat-o cu greu din mână); despre Cei care pleacă și cei care rămân, de Elena Ferrante, Editura Pandora M, traducere de Cerasela Barbone, al treilea volum din faimoasa tetralogie, pe care, la fel ca și în cazul primelor două volume, l-am devorat; despre The Sea, de John Banville, și ea câștigătoare a premiului Man Booker în 2005, pe care am reușit, în sfârșit, să o citesc și care m-a impresionat prin frumusețea scriiturii și acuitatea suferinței la moartea cuiva drag.

Probabil însă că nici astăzi nu aș fi scris nimic dacă nu mi-ar fi bătut Goodreads la ușă cu sinteza de sfârșit de an. Mi-am dat seama că peste câteva zile se încheie 2016 și, dacă anul trecut eram harnică și-mi făceam bilanțul lecturilor chiar la începutul lui decembrie, de data asta nici nu știu dacă o să am timp de el. Până îmi adun eu gândurile, cărțile, minutele și cuvintele, vă las cu rezultatele lor și sper să povestiți măcar voi despre ale voastre.

goodreads-2016

9 thoughts on “Câteva gânduri înainte de final de an

  • Author gravatar

   Totusi 66 de carti si peste 20000 de pagini eu zic ca nu e rau :). Mai vad la unii sute de carti, dar nu prea inteleg cum reusesc. Cred ca-mi scapa mie ceva :).

   • Author gravatar

    Da, și eu sunt destul de mulțumită. 🙂 Și anul încă nu s-a terminat. Am început aseară Trilogia balcanică de Olivia Manning, iar pentru perioada Crăciunului am păstrat două cărți pentru copii, Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig, și Hendrik de Mol și Planeta de Jad, de J.K. Mecklendfeld. Sper să le pot strecura pe toate în programul meu încă foarte încărcat.

  • Author gravatar

   Probabil voi încheia anul cu 40 cărți, așa că 66 (funny number :D) mi se pare mai mult decât onorabil. The Luminaries mă tentează și pe mine, dar cred că o să o iau în română ca să meargă mai repede.
   Eu acum citesc Man Bookerul din 2004 (The Line of Beauty – Alan Hollinghurst), poate trebuia să îl aleg și eu pe cel din 2005 având în vedere că am citit mai bine de jumătate și tot nu mă prea încântă (și nu e de colea, are 500 pagini).
   O să mai aștept cu bilanțul anual, cred că de fapt o să îl fac în ianuarie de data asta.
   @Dorina: Eu cred că cei care citesc pe la 100 cărți ori nu lucrează și asta fac toată ziua, ori se laudă degeaba.

   • Author gravatar

    Sunt curioasă cum e traducerea Luminătorilor, pentru că limbajul e așa ceremonios și afectat și tipic anilor 1860, dar am încredere că Irina Negrea a făcut treabă bună.
    Poate că nu e rea ideea cu bilanțul din ianuarie și nu pentru că ar fi musai să fac un bilanț pentru alții, ci pentru că sunt eu curioasă să văd, în retrospectivă, care cărți mi-au plăcut cel mai mult și care cel mai puțin, care m-au solicitat, care m-au amuzat etc.
    Cât despre cei cu 100 de cărți, eu bănuiesc că au și cărți scurte, și cărți care, deși voluminoase, se citesc foarte repede (aventuri, fantasy, SF, thrillere etc.).

  • Author gravatar

   ai incheiat foarte frumos anul:) ma refer aici la faptul ca ai citit cartea Eleanrei Cotton si al treilea volum al Elenei Ferrante. ce ti-ai propus pentru 2017?

   • Author gravatar

    Știi că încă nu mi-am propus nimic? Adică nimic nou, o să continui probabil să atac teancurile necitite și titlurile care au primit premii și tot felul de cărți de care o să aud pe parcurs.
    Așa, ca să dau totuși niște titluri, aș vrea să citesc The Sellout al lui Paul Beatty, Man Bookerul de anul ăsta, Beautiful Ruins, de Jess Walter, de care era cât pe ce să mă apuc aseară, și Nutshell al lui Ian McEwan.

  • Author gravatar

   Ha, ha parcs eu în primul tau paragraf! Nici nu vreau sa spun cît de putin am citit anul asta – habar n-am unde s-a dus timpul meu anul asta!

   Te pup si un an nou cu lecturi minunate!

  • Author gravatar

   PS “parcs” pentru ca am pus destu’ pe vecinul lui “a”, of course 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *