Recenzii
Cărți care mi-au plăcut

Cărți care mi-au plăcut

Tocmai am văzut azi articolul ăsta și m-am întristat. E adevărat că nici înainte nu se vindeau foarte multe cărți, iar în perioada asta, suntem și mai puțini cei care mai cumpărăm cărți online.

Știu că este o perioadă grea pentru toată lumea, pe care fiecare o suportă cum poate, și că se pot găsi voci care să spună că țara arde și baba se piaptănă. Dar nu e vorba aici numai de modul în care alege fiecare să-și petreacă timpul liber sau de disponibilitatea pe care o avem sau nu, ținând cont de stresul și grijile legate de coronavirus, pentru a mai citi. Este vorba, însă, poate în egală măsură, de puterea de cumpărare și de soarta oamenilor care depind de industria cărții. Și sunt mulți cei care trăiesc exclusiv din asta, de la traducători literari la corectori, redactori, ilustratori etc.

Știu că pe unii cărțile nu îi interesează, iar pentru alții poate că sunt un lux. Dar tare mi-ar părea rău să pice piața de carte, nu numai dintr-un motiv egoist, fiindcă, în felul meu, contribui și eu la ea și beneficiez de pe urma ei, ci și pentru că implicațiile ar fi mult mai ample și mai dureroase pentru micile edituri, care abia supraviețuiau și așa, pentru angajații și colaboratorii editurilor, în general, și, nu în ultimul rând, pentru cititori.

Așa că îndemnul meu este: dacă vă permiteți, cumpărați cărți online, preferabil direct de pe site-urile editurilor. Oferta este extrem de generoasă, de la cărți pentru copii până la ficțiune clasică și modernă și non-ficțiune. Și pentru că m-a rugat cineva să fac și câteva recomandări, o să înșir mai jos câteva titluri pe care le-am citit în ultima vreme și care mi-au plăcut.

Autori români

Nu strâmbați din nas dacă vă gândiți automat la Sadoveanu și Eminescu. Avem autori foarte buni, care merită citiți și apreciați. Câteva titluri: Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului, de Magda Petreu, un roman sfâșietor de frumos despre relațiile de familie, viața grea la sat și sufletul feminin; Sonia ridică mâna, de Lavinia Braniște, un roman care poartă amprenta sigură și inimitabilă a Laviniei, ale cărei cărți (proză scurtă, roman, literatură pentru copii) le recomand oricând; Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști, care mi s-a părut extraordinar și despre care am scris câteva rânduri pe Goodreads, O dimineață la vînătoare, de Ligia Ruscu, la fel, un roman istoric combinat cu o poveste detectivă și una de dragoste, dar și o protagonistă unică, zic eu, în literatura noastră; Părinți, de Diana Bădică, rememorarea copilăriei în perioada comunistă și a unei drame de familie, povestite cu simplitate și naturalețe, roman multi-premiat; Constantin, de Iulian Bocai, despre un personaj colorat și tipic pentru gazdele bucureștene din anii ’90, văzut din perspectiva unui proaspăt student – scrisă foarte bine; de altfel, recomand și romanul lui de debut, Scurta și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu, Hanul lui Manuc (și orice altceva) de Simona Antonescu. Toate astea au apărut la Polirom. Aș mai recomanda Și se auzeau greierii, de Corina Sabău, Editura Humanitas, În spatele blocului, de Mara Wagner, Editura Nemira, Vara în care mama a avut ochii verzi și Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac, Editura Cartier, excelente amândouă.

Traduceri

Aș începe cu Pe pământ suntem strălucitori o clipă, de Ocean Vuong, traducere de Ioana-Miruna Voiculescu, Editura Storia, o proză poetică și tare frumoasă, toate cărțile scrise de Elena Ferrante și traduse de Cerasela Barbone, apărute la Editura Pandora M, Grupul Editorial Trei, Brisbane, de Evgheni Vodolazkin, traducere de Adriana Liciu, Editura Humanitas, Zâtul, de Tatiana Tolstaia, traducere minunată de Luana Schidu, tocmai reeditată la Editura Curtea Veche, Sfîrșitul și Tihna, de Attila Bartis, traducere de Marius Tabacu și, respectiv, Anamaria Pop, și, de fapt, cam toți autorii maghiari pe care i-am citit eu (vedeți pe blog câteva articole mai vechi), Memoriile lui Hadrian, de Marguerite Yourcenar, traducere de Mihai Gramatopol, Editura Humanitas (o recenzie mai veche aici), cărțile publicate de Black Button Books, toate numai una și una, alese pe sprânceană și traduse de niște fete grozave, care se străduiesc să răzbată cu o editură mică, și cred că mă opresc deocamdată aici, pentru că nu îmi propun să fac o listă exhaustivă, ci doar să vă dau câteva idei.

Dacă mai vreți și altele, căutați în celelalte postări de pe blog, iar dacă aveți, la rândul vostru, recomandări, lăsați-le în comentarii.

Reiau îndemnul de la începutul articolului: în măsura în care puteți, sprijiniți editurile și piața de carte românească, încercați să cumpărați cărți online, de preferat, direct de la edituri și alegeți ce vă place: SF, polițiste, fantasy, romane grafice, cărți pentru copii – atât de multe și de frumoase – cărți de non-ficțiune: de la psihologie și filosofie la self-help și cărți de bucate, de la jurnale și memorii la marketing și afaceri. Oferta este mare și diversificată și își așteaptă cititorii. Pe voi. Pe noi. Pe toți. Să fim solidari, deci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *