Bazar
Blog vechi, blog nou

Blog vechi, blog nou

Am avut mai multe bloguri de-a lungul timpului, toate cu viață scurtă și cvasi-secretă, mai puțin ultimul și cel mai recent, Cărți și călătorii, căruia m-am dedicat intens vreo patru ani și pe care l-am lăsat aproape în paragină încă vreo doi. Când l-am început, deși nu mai eram chiar jună și neștiutoare, eram încă destul de timidă și de introvertită, însă scrisul pe blog m‑a ajutat și să ies din carapace, și să cunosc multă lume cu pasiuni și interese comune.

În ultimii doi-trei ani, viața mea s-a schimbat destul de mult și, o vreme, scrisul, fie el pe blog sau de alt fel, nu a mai fost o prioritate. Sigur, am făcut în continuare traduceri literare, care implică un fel de scris, dar nu e același lucru, înțelegeți voi. Și după ce tot vârtejul ăsta care a însemnat schimbări interioare și exterioare s-a mai domolit, am simțit nevoia de un loc al meu în care să (mă) povestesc. La urma urmei, fascinația pentru povești a fost mereu aici, fie că povesteam eu despre poveștile altora, fie că spuneam poveștile mele.

Mi s-a părut deci o ocazie bună să dau pânzele de păianjen la o parte de pe vechiul blog și să încerc să-l resuscitez, dar aducându-i niște modificări necesare: aspect, conținut și, bineînțeles, titlu.

De ce Palimpsest?

Să începem cu definiția din dicționar. Conform DEX, palimpsest înseamnă:

Pergament sau papirus de pe care s-a șters sau s-a ras scrierea inițială pentru a se putea utiliza din nou și pe care se mai văd urmele vechiului text.

Mi se pare că termenul ăsta se potrivește aici din două puncte de vedere și primul e chiar evident. Spațiul ăsta virtual este asemenea papirusului din definiție: din blogul vechi, pe care nu mai scrisesem deja de mult timp și în care nu mă mai regăseam, am șters un număr semnificativ de articole, apoi peste el am suprapus alte texte, lăsând însă la vedere urme ale conținutului vechi.

Astfel, am păstrat majoritatea articolelor despre cărți și pe cele mai recente, despre viața la țară, dar am șters articolele legate de călătorii (care erau destul de schematice și conțineau mai mult poze) și pe cele legate de traducere, centralizate pe site-ul dedicat. Am mai șters și diverse texte care nu mai prezentau interes în forma actuală a blogului.

Al doilea punct de vedere ar fi cel metaforic, la care poate nu ne gândim neapărat: noi înșine suntem niște papirusuri ce adunăm straturi peste straturi de memorie, ștergând și adăugând în permanență, dar fără să ne dezicem vreodată complet de trecut. Urmele lui ies la suprafață printre rândurile prezentului, fie sub formă de amintire, fie ca reacții, gusturi, concepții etc. Eu care scriam pe Cărți și călătorii acum cinci sau șase ani nu mai sunt eu cea de azi, dar frânturi din personalitatea, gândurile, sentimentele și gusturile mele de atunci încă se mai văd în notițele păstrate aici. Peste ele, vin cu ideile și trăirile mele de acum, care se vor învechi, la rândul lor, lăsând loc altora, mai noi, și tot așa.

Îmi place deci ideea de vechi și nou în același loc, ideea de schimbare, fără a anula preexistentul, ancorarea în prezent, îmbrățișând trecutul și asumându-mi-le pe amândouă. Scriu de plăcere, de curiozitate, ca exercițiu creativ sau terapeutic, ca invitație la dialog sau, pur și simplu, ca monolog retoric. Scriu despre cărți și despre viața la țară, despre oameni, pisici și câini, despre mine și despre tine. Scriu ca să nu uit. Scriu pentru că asta sunt eu.

Alte articole (nu neapărat similare)

2 thoughts on “Blog vechi, blog nou

  • Author gravatar

   Ceea ce m-a fascinat întotdeauna este faptul că sîntem alţii cu fiecare clipă rămînînd permanent noi înşine. Nu mai sînt cel de ieri ori cel de acum jumătate de veac şi totuşi sînt acelaşi. Mie chestia asta mi se pare fascinantă – nu doar în ceea ce mă priveşte ci şi în ceea ce îi priveşte pe alţii…
   Căci oamenii nu se schimbă oricît de mult s-ar schimba. Este?
   Aşa că rămîn, în continuare, cititorul tău fidel.
   🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *