Accidental, de Ali Smith

Accidental, Ali SmithAccidental, de Ali Smith, Editura RAO, 2007, traducere de Ioana Unteanu

Primul roman de Ali Smith pe care l-am citit a fost Era să fiu eu și m-am îndrăgostit iremediabil de felul ei de a scrie. Dacă m-ar pune cineva să-l caracterizez într-un singur cuvânt, acesta ar fi inteligent. Are ea un fel de a combina și subiecte interesante, și jocuri de cuvinte, și stiluri diverse, și o construcție deșteaptă, care, deși fragmentată, capătă sens și unitate în final, încât n-ai cum să nu-l admiri. Mi-am căutat și varianta în engleză, There But For The, doar pentru plăcerea de a o citi în original, chiar dacă traducerea lui Carmen Scarlet a fost foarte bună.

Prin urmare, am început și Accidental cu entuziasm și așteptări mari. Aș fi vrut s-o citesc în original, dar am ajuns mai repede la varianta în română, așa că probabil o să fac ca în primul caz și o să citesc engleza după aceea. Așteptările nu mi-au fost înșelate, pentru că din când în când mă mai opream ca să mă minunez de câte o scenă sau să recomand cartea vreunei prietene. 🙂

Pe scurt, romanul abordează crizele de identitate, fie că acestea apar în perioada adolescenței, fie la vârsta mijlocie. Intrăm în familia Smart (!), compusă din Michael, profesor universitar care tot are aventuri cu studentele lui de câțiva ani, Eve (Eva), autoare de povești inspirate din biografii reale, care se confruntă cu un blocaj și se face că nu vede aventurile lui Michael, Magnus, fiul adolescent, care e în depresie din cauză că a contribuit, fără să vrea, la moartea unei colege și e în pragul sinuciderii și, în fine, Astrid, fiica cea mică, pasionată de imagini și cuvinte, ocupată să-i ignore pe adulți și să trăiască în lumea ei, mult mai interesantă. Viețile tuturor iau o turnură diferită când în casă apare un personaj ciudat, neconformist, necunoscut, Amber, o femeie tânără care-și va lăsa amprenta asupra lor.

Eu nu vă zic mai multe, dar vă recomand să o citiți pe Stela, care a scris minunat despre carte, și pe Lavinia, care a fost foarte încântată (de altfel, vă invit să le urmăriți pe amândouă, dacă nu faceți asta deja, pentru că e un deliciu să le citești) și vă las cu câteva citate:

Astrid încă nu e complet distrusă. Dar dacă o fereastră ar putea să arunce o cărămidă spre sine, așa, ca să se testeze, atunci asta ar face și ea, s-ar sparge singură, crede Magnus, apoi și-ar testa ascuțișurile folosind cioburile pe propria piele. Toți de la masa asta sunt sfărâmați în bucăți care nu se potrivesc, bucăți care nu au nicio legătură unele cu altele, de parcă provin din jocuri de îmbinare diferite, toate puse la grămadă în aceeași cutie de către vreun vânzător nepăsător, dintr-un magazin second hand sau din vreun alt loc în care jocurile bătrâne se duc să moară. Doar că jocurile nu mor.
==========
Futu-i de soartă. Futu-i de Norfolk. Futu-i de slujbă și futu-i de consoartă. Futu-i de adolescenți care cred că le știu pe toate. Futu-i de fata care îi trece în hol pe la spate. A existat relație de consecință între iubire și regulat? A existat relație de consecință între dat și luat? A existat vreun sens în orice scrisă carte? A existat vreun sens în orișicare parte? A existat vreodată un brânci ce-a devenit lovire? A existat vreodată vers ce-a devenit iubire? A existat vreo cale oftatului să-i poruncești, odinioară? A existat vreun loc unde melodiile pop se duc să moară? A existat o fată odată cândva ca niciodată? A existat arteră să nu poată fi tăiată? Inima a prostit mintea cu cerșetori în hapennings? Shakespeare a devenit întotdeauna un alt e.e. Cummings? Ruină sonetară a fost mereu sfârșitul? Shakespeare a devenit mereu Don Juan iubitul?
==========
Ieri după-amiază Astrid urmărea un program numit Bărzăunii ucigași ai iadului. Magnus s-a așezat lângă ea pe canapea, iar ea i-a povestit cum bărzăunii ucigași, care sunt de zece ori mai mari decât albinele de undeva din America de Sud, își trimit cercetașii înainte ca să descopere stupii de albine și să raporteze la întoarcere. Apoi bărzăunii atacă stupul, ucid albinele și mănâncă mierea. Dar mai apoi niște albine s-au deșteptat și și-au dat seama că acești bărzăuni mor la o anumită temperatură, 116 grade Fahrenheit. Dar și albinele mor la o anumită temperatură, 118 grade Fahrenheit. Deci următoarea dată când un bărzăune a fost descoperit de albine, acestea au știut să facă în așa fel încât să înconjoare bărzăunul și să dea din aripi în același timp ca o singură albină, până ce au atins – dă-ți seama – exact 117 grade Fahrenheit. Al naibii de deștepte, a spus Astrid.

7 thoughts on “Accidental, de Ali Smith

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *