Cuplul din vecini, de Shari Lapena

Cuplul din vecini, de Shari Lapena

Cuplul din vecini, de Shari Lapena, Editura Trei, 2017

Cartea de debut a lui Shari Lapena este un thriller despre un cuplu căruia îi dispare copilul de doar câteva luni în miez de noapte. În încercarea de a afla cine l-a luat și de ce, suspectăm pe rând aproape toate personajele: mama deprimată, tatăl care avea probleme financiare, vecinii cam dubioși etc. Fiecare are câte ceva de ascuns, iar ancheta descoperă treptat secrete și legături nebănuite.

Uneori, când avem de-a face cu un prim roman al unui autor, dacă editarea nu a fost suficient de atentă, ca cititori și, mai ales, ca traducători ne putem lovi de diverse scăpări de stil, de exemplu repetiții deranjante. Țin minte multe priviri în cartea asta: toată lumea se uita la toată lumea. E adevărat că și scenele erau construite în așa fel încât să existe multă tensiune și dialogul să fie dificil între personaje, tocmai pentru a le suspecta aproape pe toate.

Există un caz anume în care engleza permite fără probleme repetițiile: dialogurile, care sunt însoțite de „he said, she said”. În română, însă, aceste comentarii repetitive devin neplăcute și se recomandă evitarea lor, cu ajutorul sinonimelor (a spus, a răspuns, a observat, a menționat, a exclamat etc.). Altfel, intervenții mai semnificative și mai ample nu se pot face pentru că, la urma urmei, traducerea trebuie să rămână fidelă originalului, și dacă e bun, și dacă e slab.

Share this post