Cum învață copiii, de John Holt

Cum învață copiii, de John Holt

 

Cum învață copiii, de John Holt, Editura Trei, 2015

O carte foarte utilă, tot din colecția de psihologie a Editurii Trei și care, deși scrisă pe la jumătatea secolului trecut, este încă de mare actualitate. Sigur că tehnica a avansat foarte mult și repede, iar magnetofoanele și mașinile electrice de scris care păreau atunci ultimul răcnet au fost înlocuite de instrumente mult mai performante, dar principiile rămân aceleași.

Volumul include multe „studii de caz”, cu ghilimelele de rigoare pentru că Holt nu le privește cu un ochi științific, ca pe niște experimente, ci ca pe întâmplări cu elevii săi sau cu copii ai prietenilor, pe care i-a observat atent, cu care a interacționat și de la care a învățat câte ceva despre mintea și comportamentul copiilor. Astfel, el dă mai multe exemple de băieți și fete de diferite vârste mici, situații, întâmplări, reacții, evoluții și lecții, iar uneori, aceasta fiind o ediție revizuită, își recunoaște greșelile din trecut, le corectează și argumentează.

Ce mi-a plăcut mie, dincolo de faptul că am aflat lucruri interesante și utile despre copii, a fost tonul autorului: cald, prietenos, plin de dragoste și de admirație pentru niște făpturi atât de mici, dar atât de ambițioase și capabile. Aveam tot timpul impresia că aud un bunic sau un unchi bonom povestind, iar „poveștile” lui erau pline de farmec, umor și, fără îndoială, de învățăminte. În plus, volumul lui Holt include și fragmente din alte cărți de specialitate, scrisori ale părinților trimise la redacția unei reviste coordonate de el, dialoguri cu sau între copii etc.

Din punct de vedere al traducerii, cred că cel mai greu mi-a fost să descriu aparatură veche și să lucrez atât de mult timp pe un subiect care nu îmi era foarte familiar. Am considerat-o cercetare și apoi am recomandat-o tuturor prietenilor care aveau copii mici.

Share this post