Valea lui Stan

Aflată în apropiere de Lacul Vidraru, Valea lui Stan nu este foarte cunoscută și practicată, în mare parte din cauza nivelului mai înalt de dificultate. Ca să poți să parcurgi traseul liniștit, îți trebuie echipament adecvat: nu neapărat costum de neopren, dar măcar bocanci și un rucsăcel cu strictul necesar. Spun asta pentru că noi am fost acolo de două ori și de ambele dăți am văzut turiști în haine și sandale de oraș, care nu erau corect informați și-și închipuiau probabil că e ca o plimbare pe bulevard. E bine de știut, așadar, că traseul este presărat cu multe scări din fier pe care piciorul îți poate aluneca destul de ușor (dacă sunt ude), bolovani, bucăți de lemne, porțiuni care se traversează prin apă și altele care se urcă pieptiș.

Prima dată am fost în 2012 și, pentru că “ne place pericolul” (cum au declarat senini niște turiști din categoria descrisă mai sus), am traversat canionul, ne-am căţărat pe stânci, am trecut prin apă, am escaladat muuulte scări, am făcut echilibristică pe trunchiuri de copaci, am admirat peisajele de la înălţime, am testat adâncimea apei (unii mai mult ca alţii), am simţit adrenalină, noduri în gât şi am răsuflat uşuraţi şi mândri de noi, am căpătat febră musculară, una-două vânătăi şi zgârieturi, am făcut multe poze chiar dacă am deteriorat două aparate de fotografiat, am râs şi ne-am bucurat şi da, am hotărât unanim că „mai vrem o dată şi înc-o dată”!
 DSCF2373DSCF2382DSCF2386DSCF2392DSCF2396DSCF2414DSCF2424DSCF2454DSCF2493DSCF2515DSCF2535 DSCF2581 DSCF2617

Asta am și făcut un an mai târziu, când lucrurile deja se schimbaseră. Scările vechi de lemn, înclinate și nesigure fuseseră înlocuite cu scări solide din fier, bine înfipte în stâncă, ceea ce scădea considerabil dificultatea traseului, dar parcă îi lua și o parte din farmec. Am refăcut drumul pe o vreme mai proastă decât data trecută și am fost nevoiți să ne adăpostim de ploaie sub o pelerină și să ne încălzim cu pălincă după ce am trecut prin apa rece ca gheața.

DSC_1777 DSC_1790 DSC_1805 DSC_1817 DSC_1835 DSC_1851 DSC_1863 DSC_1874

În concluzie, Valea lui Stan este un traseu foarte frumos și provocator, care poate fi făcut fie în câteva ore, deci întreaga excursie să dureze o zi, fie cu popas peste noapte la una dintre cabanele și pensiunile de pe lângă Lacul Vidraru. Noi ne-am oprit a doua oară la Cabana Cumpăna (**) unde peisajul este superb și spațiul din jur foarte mare și diversificat (foișoare, leagăne, terasă, spațiu verde, loc de pescuit etc.), păcat însă că clădirea în sine este veche și nerenovată. Peisajul din interior era destul de dezolant, iar dacă nu aveam sacii de dormit la noi, în mod sigur tremuram în camere.

DSC_1902 DSC_1904

Dacă v-au plăcut povestirea și pozele, poate data viitoare ne întâlnim pe traseu. 😉

1 Comment

10/08/2014 · 14:07

One Response to Valea lui Stan

  1. Pingback: Canionul Șapte Scări | Cărți și călătorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *