Sulina 2016

Despre Sulina am mai povestit și cu alte ocazii, dar repet: pentru mine, locul acesta de la vărsarea Dunării în mare este o oază de liniște, calm și relaxare, o combinație inedită de urban și rural, de civilizație și sălbăticie, de nou și vechi.  Pe vremuri simplu sat de pescari, acesta a fost transformat în oraș și port fluvial internațional odată cu sosirea Comisiei Europene a Dunării în secolul al XIX-lea – Europolis, cum l-a numit Jean Bart, și el căpitan al portului:

Sulina s-a transformat, prin instalarea aici a Comisiei Europene a Dunării, dintr-un sat cu aproximativ 1.000 de locuitori, terorizați de răufăcătorii adăpostiți în smârcurile Deltei, într-un oraș în adevăratul înțeles al cuvântului, cu o populație stabilă, internațională, cu venituri importante și cu necesități economice pe măsură. CED a asigurat asanarea platformei orașului, construcția de străzi, cheiuri portuare și diguri de protecție. S-au pus în funcțiune serviciul telegrafic și de telefonie, uzina de apă și rețeaua de distribuție de apă potabilă, uzina electrică care a asigurat iluminatul portului și străzilor orașului, Sulina fiind astfel printre primele orașe din România care a beneficiat de noul sistem de iluminare publică. A fost înființat un spital, care acorda asistență medicală gratuită tuturor locuitorilor orașului. CED a participat la construirea mai multor lăcașuri de cult. (sursa)

Astăzi, casele vechi, multe lăsate în paragină, se învecinează cu vile moderne, obiectivele turistice (de exemplu, Farul vechi cu cele două săli de muzeu, dar și Cimitirul CED, unde se spune că sunt înmormântați pirați și prințese) supraviețuiesc alături de numeroase terase și restaurante, plaja mare, cu nisip fin, străjuită de vegetație specifică și de nelipsitele vaci, încadrează orașul, alături de brațul Sulina, urmașii populației cosmopolite de altădată – români, ruși lipoveni, ucraineni, greci, turci – se amestecă cu turiștii de astăzi, veniți și ei din toate colțurile țării și ale lumii, iar localnicii te îmbie cu plimbări cu barca pe canalele Deltei, dar și cu nenumărate bucate pe bază de pește. În ciuda minunățiilor de aici, accesul mai dificil – numai pe apă – face probabil ca numărul turiștilor să fie mai mic decât în stațiunile de la Marea Neagră. Dacă pentru locuitorii Deltei sezonul estival este o sursă importantă de venituri și, deci, cu cât vin mai mulți turiști, cu atât e mai bine pentru economia locală, eu, ca turist, recunosc că prefer să fie cât mai puțină lume. (Ceea ce înseamnă că, tot scriind despre Sulina și tot lăudând-o, îmi cam sabotez singură concediile. :p)

Sunt sigură însă că, cel puțin câțiva ani de acum încolo, voi continua să mă simt ca acasă în Sulina și voi aștepta tot anul cu nerăbdare plimbările pe faleză și pe străzile asfaltate sau prăfuite, drumul sinuos și aproape pustiu până la mare, plaja încă nealterată pe toată lungimea și lățimea ei de șezlonguri, umbrele și terase, liniștea întreruptă dimineața de cântecul cocoșilor, iar seara de orăcăitul broaștelor, minunatele mâncăruri cu pește gătite ca nicăieri altundeva, plimbările cu barca și o fată cu o chitară pe malul Dunării.

Între timp, îmi rămân amintirile și pozele și o rugăminte față de aceia dintre voi care vă hotărâți să mergeți acolo: respectați-o și iubiți-o așa cum e și, dacă puteți, ajutați-o să rămână frumoasă și liniștită!

Drumul spre plajă, pustiu la 7 dimineața, așa cum îmi place mie 🙂

DSCN6359

Nelipsite de pe plajă… mă gândeam că trebuie să fie tare relaxate vacile astea 🙂

(Când începe să vină lumea pe plajă, vacile „migrează” spre o zonă mai îndepărtată, unde să nu deranjeze și să nu fie deranjate.)

DSCN6366

Covorul roșu :p

DSCN6367

Promisiunea unei dimineți perfecte!

DSCN6368

Pontonul, iar de jur-împrejur, doar tu și marea

DSCN6372

O pată de culoare foarte… ciripitoare

DSCN6363

Rațe și nuferi galbeni

DSCN6393

DSCN6402

Pe canal spre lacurile Roșuleț și Roșu

DSCN6409

DSCN6452

Vecinătate
DSCN6416

Lebădă în stuf, puii erau mai ascunși

DSCN6421

La cherhana

DSCN6465

Prada pescarilor, raiul pisicilor

DSCN6477
Apus pe Dunăre
DSCN6557

DSCN6349

Și fata cu chitara 😉DSCN6562

8 Comments

Filed under Călătorii

8 Responses to Sulina 2016

 1. Vai, cît e de frumos!
  Și vacile alea la plajă devreme, la ultraviolete :))

 2. Da, vacile din Deltă sunt cele mai fericite. Și în Sfântu Gheorghe veneau, dar mai târziu, pe la 9-10. :p

 3. Octavian Branzei

  Păcat că nu ne dai posibilitatea să-ţi oferim steluţe!
  Ţi-aş fi oferit cinci…
  🙂

 4. Hi, cînd am vazut postul tau am venit repede repejor ca stiam io c-o sa pui bunaciuni de poze! Zece stelute meriti, nu numa’ 5!

  Ce fain! Visez si eu un voiaj în mijlocul naturii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *