Jurnalul ascuns, de Sebastian Barry

jurnalul-ascunsJurnalul ascuns, de Sebastian Barry, Editura Univers, traducere din engleză de Liliana Pop

Romanul de față a fost nominalizat la Man Booker Prize în 2008 și a câștigat prestigiosul James Tait Black Memorial Prize for Fiction în 2009. Am început în forță cu premiile ca să fie clar de la început că este un roman foarte bun, chiar dacă, cine știe cum, rândurile mele de mai jos nu vor fi suficiente pentru a vă convinge.

Pe mine m-au cucerit și povestea, și scriitura. Povestea începe în Irlanda, în 1957, cu mărturia unei femei de vreo sută de ani, care trăiește într-un fost spital de boli nervoase și-și așterne pe hârtie viața zbuciumată. O însoțim în copilăria, adolescența și tinerețea ei, îl cunoaștem prin intermediul acesteia pe tatăl mult iubit, pe mama tăcută și înstrăinată, pe Tom, soțul ei la un moment dat, familia lui, preotul comunității și niște revoluționari. Atmosfera Irlandei din secolul al nouăsprezecelea, darul povestirii, cu care este înzestrată protagonista (Roseanne), și dramatismul întâmplărilor au făcut ca romanul să-mi persiste în minte și când eram departe de el.

În paralel, suntem martorii însemnărilor din caietul doctorului Grene, cel care are în grijă bolnavii și bătrânii din instituție și care, în vederea mutării acestora într-o altă clădire, are sarcina de a-i evalua și, dacă este cazul, de a-i „elibera”. Această datorie administrativă îl aduce din nou aproape de Roseanne, o prezență puternică și obsedantă, care l-a marcat în lunga perioadă în care a fost responsabil de spital. Încercările lui de a găsi la bătrâna care încă mai păstrează semnele frumuseții de odinioară răspunsuri legate de trecutul ei sunt fără succes, așa că doctorul își va lua informațiile din surse oficiale: declarații ale preotului, dosare arhivate de la alte instituții.

Ce mi-a plăcut este că varianta ei de adevăr, înfrumusețată pe alocuri și metaforizată, este prezentată în contrapunct cu varianta oficială, în care imaginile din mintea ei își găsesc explicații concrete. Istoria națională se împletește cu istoria ei personală, puterea bisericii și cutumele sunt mai puternice decât sentimentele și legăturile dintre oameni, iar lumea lăuntrică devine singurul refugiu într-un destin nedrept. Trecutul este scos la lumină încet-încet, iar finalul aduce nu numai împlinirea unei promisiuni mai vechi, ci și răspunsurile mult căutate.

Romanul este foarte frumos scris (și tradus), așa că vi-l recomand călduros, iar pentru potențarea atmosferei, dacă mai e cazul, îl puteți combina fie cu melodii irlandeze tradiționale ascultate în surdină, fie cu niște filme tematice (eu am văzut Brooklyn imediat după ce l-am terminat). Vă las cu vreo două citate:

Vorbele lui m-au ferecta în tăcere, fără să știu de ce. La urma urmei, nu erau vorbe deschise, ușoare, fericite, ca ale tatii. Voiam să îl ascult, dar nu voiam să îi răspund acum. Responsabilitatea aceea ciudată pe care o simțim față de ceilalți când vorbesc, ca să le oferim consolarea unui răspuns. Bieții oameni! Și, oricum, nu pusese o întrebare. Plutea doar acolo, în odaie, un om viu la mijlocul vieții, care murea pe nesimțite în picioare, ca noi toți.

***

Cei trei frați, Jack, Tom și Eneas. O,da.

În partea de apus a Irlandei, că veni vorba, Eneas are trei slabe: E-ne-as. În Cork, mă tem că sunt două, și sună mai mult a dinapoia omului decât a nume.

15 Comments

Filed under Citate, Lecturi

15 Responses to Jurnalul ascuns, de Sebastian Barry

 1. Ai uitat sa spui cum s-a chinuit sa-ti dea la citit cartea autorul celui mai bun blog pe care nu l-a citit nimeni vreodata.

  (apropo, de cand ai bagat chestia aia anti copiat orice de pe site nu mai pot sa dau paste la nimic, inclusiv link-ul catre propria pagina web daca vreau sa public un comentariu. this is unacceptable)

 2. Ei, nu cred că s-a chinuit. :p Cât despre blog, ar fi citit dacă autorul lui ar mai scrie din când în când pe acolo.

  Poate scot pluginul cu pricina, deși simt o plăcere vinovată când mă gândesc că toți adolescenții care ajung aici căutând caracterizarea lui Bruno sau rezumatul cărții Băiatul cu pijamale în dungi trebuie să muncească un pic dacă vor să copieze frazele altcuiva, în loc să le gândească cu mintea lor.

 3. Stii ca si dupa Secret Scripture s-a facut un film, cu Vanessa Redgrave? Anul asta apare, daca bine tin minte.

  Oh, Brooklyn, de cind il astept. De cind era doar un zvon. Aici vine doar in februarie.

  • Ha! Nu știam! Abia aștept să-l văd.

   Brooklyn mi-a plăcut și nu prea. Adică mi-a plăcut atmosfera, e bine realizat, dar m-a cam enervat protagonista cu revelația ei pe ultima sută de metri. În fine, să nu dau spoilere. Poate vorbim după ce-l vezi. :p

   • si pe mine m-a dezamagit “Brooklyn”! oricum, astept cartea, am senzatia ca e mai reusita.

    • Da, și eu aș vrea să citesc cartea, poate reușesc să empatizez cu eroina. 😀
     P.S. Constat că verbul ăsta nu există în DEX și DOOM, dar tot o să-l folosesc, din moment ce există „empatie”.

     • Da, da, citiți-l fetelor pe Colm Toibin! (desi intre noi fie vorba, are carti si mai bune decit Brooklyn). Eu il iubesc mult de tot, la un moment dat chiar am avut senzatia ca il vad prin oras :)) (a locuit prin anii 70 in Barcelona si vine deseori pe aici).

 4. :))) Mie-mi place cum sună numele lui. Măcar pentru asta (și pentru Irlanda, of course) să-i caut cărțile. :p

 5. Anca Ciochina

  Si eu ador aceasta carte, la fel si Calea cea lunga, cealalta carte a lui Barry aparuta la Univers, acum ceva timp, in colectia Cotidianul. Sper sa ii traduca toate cartile pentru ca imi place la nebunie cum scrie,

 6. Pingback: Prin blogosfera literară (18 – 24 ianuarie 2016) | Recenzii filme si carti

 7. A fost printre primele mele lecturi de anul trecut. Mi-a plăcut, deşi finalul parcă e a fost un pic cam previzibil 😛

 8. Pingback: „Jurnalul ascuns” – Sebastian Barry

 9. Pingback: 10 cărți preferate din 2016 | Cărți și călătorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *