Fiica tămăduitorului de oase, de Amy Tan

Fiica tămăduitorului de oase, de Amy Tan, Polirom, 2005, traducere de Luana Schidu Ruth

Fiind primul roman de Amy Tan pe care îl citeam, nu știam exact la ce să mă aștept. Am descoperit cu plăcere că autoarea amestecă perspective, registre, planuri temporale și spațiale diferite, și totul într-o armonie perfectă. Astfel, romanul este structurat în trei părți:

Prima parte prezintă relația dificilă dintre mamă și fiică din perspectiva fiicei, Ruth, în prezent, în America.

A doua parte este povestea mamei, scrisă de aceasta, și având ca punct central relația dintre ea și mama ei, pe fundalul istoriei unei familii și a unui sat din China, înaintea și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Trecutul este plin de drame, suferință, credințe în fantome și blesteme, luptă pentru supraviețuire și dragoste.

A treia parte revine în prezent, când au loc o serie de reconcilieri: între mamă și fiică, între fiică și partenerul ei, între mamă și trecutul ei, dar și o reconciliere cu ele însele.

De altfel, evoluția personajelor este unul dintre lucrurile care mi-au plăcut în acest roman, pentru că este dătătoare de speranță. Alături de aceasta, am apreciat atmosfera puternică a unei lumi trecute, primitive și magice în același timp, cu arta caligrafiei, cu metaforele dragostei, cu credințele în fantome, blesteme, prezicători și vindecători, cu sărăcia, teama și lupta inerente acestei lumi și cu voința de a trăi din dragoste, mai puternică decât dorința de a se sinucide din deznădejde.

Personajul preferat (dacă pot să-mi aleg unul) este cel al mamei, care pare foarte dură, chiar rea, și vorbește stricat, deși se află de mulți ani în SUA (pentru cunoscători, mi-a amintit de mama lui Lane din Gilmore Girls). În partea a doua a cărții, descoperim că dincolo de această aparență se acunde o viață extrem de grea și nefericită, marcată de vină și secrete, dar și de iubire.

O carte frumoasă, emoționantă și surprinzătoare, pe care o recomand atât pentru evocarea Chinei rurale din trecut, cât și pentru sondarea adâncurilor personajelor.

 

2 Comments

Filed under Lecturi, Recenzii

2 Responses to Fiica tămăduitorului de oase, de Amy Tan

  1. Mild Blu

    Aceasta e una dintre cartile mele preferate.
    Amy Tan scrie grozav; pot sa spun ca o iubesc! Sa citesti si “Clubul norocoaselor” (si nu numai). Am, asa, o banuiala ca o sa iti placa! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *