Eleganţa ariciului, de Muriel Barbery

Eleganţa ariciului, de Muriel Barbery, editura Nemira, 2009, traducere de Ion Doru Brana

“Ritualul ceaiului, această reînnoire precisă a aceloraşi gesturi şi a aceleiaşi degustări, această cale de-a accede la senzaţii simple, autentice şi rafinate, această licenţă acordată fiecăruia, cu minimă cheltuială, de a deveni un aristocrat al gustului, fiindcă ceaiul este băutura bogaţilor la fel cum este şi cea a săracilor, ritualul ceaiului, aşadar, are această virtute extraordinară de a introduce în absurditatea vieţilor noastre o breşă de armonie senină. Da, universul conspiră la deşertăciune, sufletele pierdute jelesc frumuseţea, insignifianţa ne împresoară. Atunci, să bem o ceaşcă de ceai. Tăcerea se lasă, se aude vântul care sună afară, frunzele toamnei foşnesc să-şi ia zborul, motanul doarme într-o lumină caldă. Şi, în fiecare înghiţitură, se sublimează timpul.”

“Doamna Michel are eleganţa ariciului: pe dinafară e plină de ţepi, o adevărată fortăreaţă, dar am senzaţia că pe dinăuntru este la fel de rafinată ca şi aricii, care sunt nişte făpturi în chip înşelător indolente, cumplit de singuratice şi teribil de elegante.”

“Eu cred că gramatica este o cale de acces la frumuseţe. Când vorbeşti, când citeşti sau când scrii, simţi dacă ai compus o frază frumoasă sau dacă eşti pe cale să citeşti una. Eşti capabil să recunoşti o topică frumoasă sau un stil elegant. Dar când faci gramatică, ai acces la o altă dimensiune a frumuseţii limbii. A face gramatică înseamnă a decortica limba, a examina cum este ea făcută, a o vedea goală-goluţă, într-un fel. Şi asta e ce-i minunat, pentru că-ţi zici: “Ce bine-i făcută, ce bine sună!”, “Cât e de solidă, ingenioasă, bogată, subtilă!” Pe mine, numai şi faptul de a şti că există mai multe feluri de cuvinte şi că trebuie să le cunoşti pentru a te pronunţa asupra întrebuinţărilor lor şi a compatibilităţilor dintre ele mă încântă. Găsesc că nu e nimic mai frumos, de exemplu, decât ideea de bază a limbii, şi anume că există substantive şi verbe. Când le ai pe acestea, ai deja miezul oricărui enunţ. E grozav, nu? Substantive, verbe.”

4 Comments

Filed under Citate, Lecturi

4 Responses to Eleganţa ariciului, de Muriel Barbery

 1. Pingback: Summer in a Bag of Books | Cărți și călătorii

 2. La Multi Ani!
  Te-am vizitat aici la tine pe blog si am zis sa iti las si o vorba.
  Cand am vazut ce multe carti “serioase” citesti ma intreb cum de ai avut rabdare cu a mea Planeta de Aur. Banuiesc ca a fost copilul din tine, inca doritor de povesti (nu suntem toti asa, ma intreb?). Multumesc frumos inca o data.
  Am Eleganta Ariciului pe lista, btw. Ma incanta nespus titlul si sper sa imi placa si cartea.
  Duminica faina 🙂

  • La mulți ani! 🙂
   Citesc cărți serioase, dar nu numai. Am și cărți pentru copii printre preferatele mele: Peter Pan, Alice in Wonderland, Nils Holgerson – pe care am citit-o acum câțiva ani, nostalgică după desenele animate din copilărie, plus o mulțime de cărți de povești universale din care îi citesc uneori nepotului meu.
   Sper să-ți placă Eleganța ariciului. E ciudat construită sau, cel puțin pentru mine, a fost ciudat efectul. 🙂
   Pe curând!

 3. Pingback: Le magasin des suicides, Jean Teulé | Cărți și călătorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *