Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică

Cu cat merg mai repede, cu atat sunt mai micaCu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică, de Kjersti Skomsvold, Editura Allfa, 2013, Colecția Strada Ficțiunii – Contemporan, traducere de Ivona Berceanu

Deşi este o carte subţire, nu vă luaţi după aparenţe, nu este o lectură facilă. În cele puţin peste o sută de pagini este sintetizată o întreagă viaţă şi niciun cuvânt nu pare în plus. Mă gândesc cât de greu trebuie să fie să scrii atât de dens, de concentrat… să încarci fiecare cuvânt cu semnificaţie… să spui într-o frază cât alţii în zeci de pagini.

Romanul este unul trist şi vesel în acelaşi timp, pentru că protagonista, Mathea, vorbeşte despre singurătatea ei cu candoare şi umor. Este o lectură cutremurătoare şi înduioşătoare, care te face să te gândeşti la cât de uşor este să te înstrăinezi de restul lumii, la cât de indiferenţi pot fi cei din jur, la cât de apăsătoare este singurătatea, mai ales la bătrâneţe.

Aş citi-o iar şi iar, pe de o parte, pentru frumuseţea stilului, pe de alta, ca să nu uit vreodată de pericolele înstrăinării.

Puncte slabe: corectura lasă de dorit, cuvinte lipsă pe ici, pe colo…

4 Comments

Filed under Lecturi, Recenzii

4 Responses to Cu cât merg mai repede, cu atât sunt mai mică

 1. Ana

  Clar m-ai făcut curioasă! :))

 2. Eu, de când am citit cartea, prin autobuz, când văd bătrâne mai triste, singure sau cu cine ştie ce aer, le botez pe toate Mathea.
  De-abia în timp, după ce lectura s-a sedimentat, mi-am dat seama că Mathea e chiar un personaj simbolic.

  (Cât priveşte corectura cărţii, ştii cum e… nu există carte perfectă, mereu pândesc greşeli de după colţ şi ne fentează atenţia – fie că suntem redactor de carte, corector, cititor. În fine, mai important poate că este faptul că “Strada ficţiunii”, cum se numeşte colecţia asta de la All, adună cărţi foarte faine.)

  • O, mi s-a părut minunată cartea! Și da, Mathea e un personaj simbolic, nu trebuie să fii bătrână sau văduvă și nici măcar norvegiană (:p) ca să te simți singură.
   Sincer, nu mai țin minte ce greșeli oi fi găsit atunci, oricum au pălit în fața subiectului cărții.
   Mulțumesc pentru comentariu și te mai aștept.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *