Ce cărți vă plac și de ce?

Mă gândeam că sunt atâtea gusturi în materie de lectură, atâtea genuri literare, încât e greu să-ți placă toate sau să ai timp să le încerci pe toate. Romane de dragoste, polițiste/detective, de mister, de groază, psihologice, istorice, umoristice, SF, fantasy, young adult, memorii, jurnale, eseuri, poezii și câte și mai câte. E foarte bine că există diversitate, așa fiecare își poate alege ce-i place, ce i se potrivește, ce are nevoie sau ce vrea să încerce. Cu alte cuvinte, de toate pentru toți.

Mie, de exemplu, îmi plac mai multe genuri, de la memorii și jurnale la romane psihologice, de la poezii la intrigi polițiste și de la fantasy la dragoste, dar alegerea lor depinde mult de starea mea de spirit din acel moment. Așa cum spuneam mai demult, poate am avut o zi grea și vreau ceva mai ușor și relaxant, poate simt nevoia de o carte care să mă provoace, să mă pasioneze, să mă facă să-mi pun întrebări, să-mi dea lumea peste cap sau poate vreau ceva cu multă acțiune și suspans, să n-o mai pot lăsa din mână.

Oricum ar fi, cărțile sunt surse de informații, idei, întrebări, stări diverse și, mai ales, bogăție sufletească și intelectuală.

Sunt curioasă, vouă ce cărți vă plac și de ce?

Și ca să facem lucrurile mai interesante, pun la bătaie trei volume, care vor merge, în funcție de preferințele voastre sau prin tragere la sorți, după caz, către cei care lasă comentarii fie aici, pe blog, fie pe pagina de Facebook. Iată și cadourile mele:

A 8a marturisireA 8a mărturisire, de James Patterson și Maxine Paetro, Editura RAO, traducere de Mihaela Buruiană

Un roman polițist din seria Clubului fetelor de la Crime, „în același stil concis și dinamic, cu răsturnări spectaculoase de situație”, „o lectură care nu dezminte așteptările fanilor genului thriller”.

anestezie-locala_1_fullsizeAnestezie locală, de Günter Grass, Editura Polirom, traducere de H. Matei

O carte „suplă și ironică”, în care laureatul premiului Nobel pentru literatură „se folosește de toată literatura pe care a citit-o în ultimii douăzeci de ani și o face atât de bine, încât romanul de față reprezintă un strălucit tur de forță”.

MinteaMintea, Scurtă introducere în filosofia minții, de John R. Searle, Editura Herald, traducere de Iustina Cojocaru

Pentru cei pasionați de filosofie și psihologie, de modul în care funcționează mintea, citez din cuvântul introductiv semnat de Adrian Niță: „lucrarea de față, deși introductivă, reprezintă o fascinantă călătorie pe tărâmul filosofiei minții, adică al acelei discipline filosofice care studiază mintea și conștiința”.

Sunt foarte curioasă ce preferințe aveți voi și ce le motivează, poate astfel aflăm titluri sau autori noi, poate primim recomandări de lectură sau poate ajungem să-i înțelegem pe cei care au gusturi complet diferite de ale noastre. Aștept cu drag comentariile voastre până luni, 9 martie 2015.

UPDATE: 

Mulțumesc tuturor pentru comentarii, site-ul random.org a amestecat lista cu numele voastre astfel:

Lista căștigători cărți

Așadar, bazându-mă și pe răspunsurile date, m-am gândit așa:

1. Cristina Vîntură: pentru că ai manifestat interes pentru psihologie și, în general, pentru lecturi care să contribuie la evoluția ta, cred că Mintea. Scurtă introducere în filosofia minții va fi interesantă pentru tine.

2. Dana Dumitru: A 8-a mărturisire – sper că un roman detectiv/polițist/de mister să fie lectura perfectă pentru tine.

3. Claudia: Anestezie locală – sper să-ți placă stilul lui Grass și să întorci și ultima filă.

Pe voi trei o să vă contactez prin e-mail pentru a stabili cel mai ușor mod de a intra în posesia cărților, pe restul vă mai aștept să dialogăm aici sau pe Facebook.

Încă o dată mulțumesc și lecturi plăcute în continuare!

23 Comments

Filed under Campanii/concursuri/lepșe, Lecturi

23 Responses to Ce cărți vă plac și de ce?

 1. Ilinca2000

  Mi se pare foarte bun subiectul pe care l-ai abordat. Intr-adevar, exista o multime de genuri de carti. Mie imi plac in special cele politiste, cele scrise de Agatha Christie, deoarece ma tin in suspans si imi place sa ma gandesc cine ar putea sa fie criminalul, dar imi plac foarte mult si cele de dragoste si psihologice. Dar, ai dreptate, depinde foarte mult de starea pe care o am, asta influenteaza foarte mult alegerea unei noi carti. As recomanda la oricine doreste seria Divergent, deoarece este o carte pe care cu greu o lasi din mana, foarte captivanta si cu o poveste de dragoste extraordinara. Va doresc o zi buna si spor la citit!

 2. Claudia

  Îmi place mult sa citesc. Ma fascinează cărțile, ca au darul de a-ti primi sufletul intre paginile lor, ca poți intra in lumi noi întorcând fila după fila. Prefer cărțile in format fizic, mi se par mai reale așa 🙂 citesc aproape tot ce-mi pica in mana si daca am început o carte, musai ii întorc paginile fila cu fila pana la final. Acum Cella Serghi – Gențiane. 🙂

  • Claudia, eu m-am adaptat și la cărțile electronice, deși recunosc că le alternez cu cele clasice, pe hârtie. Mă chinui și să termin cărțile, chiar dacă uneori lectura merge mai greu, din varii motive, dar nu reușesc întotdeauna să întorc „filă cu filă până la final”, cum zici tu. Cella Serghi însă m-a captivat și pe mine, cu Pânza de păianjen. I-am făcut și recenzie pe blog, dacă ești curioasă. 😉

 3. Claudia

  Citit si Panza de păianjen. Minunata. Si, da, si eu citesc “electronice”, dar mai frumoasa e cartea tipărită. Saaau sunt eu mai de moda veche:)

 4. Ce carti imi plac? Foarte buna intrebare.
  Random: romanele politiste, romanele de dragoste, romanele istorice, biografiile, memoriile, cartile de calatorie s.a. Autori preferati: Philippa Gregory, Agatha Christie, Mary Higgins Clark, Tracy Chevalier, Kate Morton, Peter Mayle (tot random).
  De ce? Grea intrebare. Ca sa aflu lucruri noi, ca sa ma relaxez, ca sa-mi pun mintea la contributie, depinde de carte si de momentul in care o citesc.

 5. În general am citit cam tot ce am găsit acasă în bibliotecă (romane de dragoste, jurnale, romane polițiste/detective/de mistere, autori clasici cât și moderni). În facultate am citit multă literatură engleză și portugheză (într-o mai mică măsură) iar acum citesc aparițiile noi (ficțiune), sau orice carte care mă atrage când intru în librării.
  http://www.bookishstyle.ro/

 6. Anca Ciochina

  Hmm, eu chiar nu am genuri preferate, pur şi simplu sunt dispusă să încerc orice. Totul depinde de carte (sunt cărţi care nu îmi plac, nu contează genul) şi binenţeles, aşa cum ai precizat, de starea în care mă aflu. Citesc de toate, cărţi istorice, memorii, ştiinţă, piese de teatru, poezie, SF, fantasy, cărţi pentru copii, psihologice, orice. Ce-i drept sunt două genuri pe care le cam “vitregesc” dar nu intenţionat ci pentru că nu am găsit prea multă cărţi care să îmi placă (nu termin cărţi care nu îmi plac, timpul e cel mai preţios lucru şi îl pot investi mult mai bine): self-help şi romantic.
  Self help pentru că mi se pare absurd să crezi ca există o reţetă magică şi că imediat o aplici şi îţi schimbi viaţa sau slăbeşti 100 de kilograme sau gaseşti locul de muncă ideal etc. Mi se pare absurd şi să crezi că poţi schimba gândirea unui om imediat, cu ajutorul a câteva sute de pagini, modul în care gândim e dat de un cumul al experienţelor noastre şi al lucrurilor pe care le-am învăţat direct sau indirect. E adevărat că fiecare carte te schimbă puţin, dar să crezi că poţi modifica tot sistemul de gândire şi modul de a se comporta al cuiva e puţin cam mult.
  Cărţile romantice, ei bine, pentru că ce mi-a plăcut am încadrat mai degrabă în alt gen (nu intenţionat, dar aşa mi se părea mai potrivit), iar din cele rămase majoritatea erau extrem de siropoase şi clişeice (zău, în viaţa reală nu se termină toate problemele după ce te-ai măritat cu prinţul pe cal alb..). dar mai încerc, nu m-am descurajat.
  De ce cittesc? Pai, de obicei când eram întrebată răspundeam în extrem de multe feluri, mă gândeam la câte vieţi trăiesc prin intermediul unei cărţi, la câte lucruri uimitoare ajung să cunosc sau la simplul fapt că nu mă pot abţine, că sunt pur şi simplu dependentă de citit şi trebuie să îmi iau zilnic doza. Acum nu multă vreme, în timp ce scriam un asemenea răspuns, mi-am dat seama că am citit într-o carte că oamenii au două părţi (psihologic vorbind), una raţională şi una afectivă. Partea raţională nu te face să acţionezi, doar partea afectivă poate face acest lucru, iar după ce acţionezi îţi argumentezi raţional decizia. Iar partea afectivă decide în funcţie de nivelul de statisfacţie pe care acea acţiune ţi-o aduce. Deci citesc pentru că asta mă face fericită, restul sunt doar moduri în care îmi pot argumenta raţional alegerea.

  • Anca, mi-a plăcut mult răspunsul tău și mă identific cu multe din cele spuse de tine. Bine ai venit pe blog și sper să ne mai conversăm. 😉

   • Anca Ciochina

    Am descoperit blogul de ceva timp, sunt si abonata la newsletter, doar ca de cele mai multe ori imi intra in spam (nu imi dau seama de ce). In plus, apare destul de ciudat, la inceput mi-a fost greu sa imi dau seama de unde este pentru ca apare ca fiind trimis de “admin” si imi spune doar ca s-au postat articole noi, nu mai mult. Insa, cand am timp, intru singurica de pe google 🙂

    • Hm, interesant. Poate ar trebui să precizezi că nu e spam și să definești o regulă, să intre în Social sau Promotions, de exemplu (dacă nu vrei în Inbox, văd că ai adresă de Gmail). O să mă abonez și eu la propriul newsletter, să văd cum apare. Nu mi-a mai spus nimeni că nu s-ar afișa corect. O să investighez, poate e ceva din setările blogului. Mulțumesc că m-ai atenționat și te mai aștept (dacă ai Facebook, poți să dai like la pagina blogului și să bifezi Get notifications ca să primești automat toate postările mele în newsfeed). Dacă nu, salvează adresa blogului în Favorite, ca să nu trebuiască să o cauți mereu pe Google. Soluții sunt. Mulțumesc că mă urmărești și, mai ales, că ai ieșit din umbră și ai început să lași și comentarii. 🙂

 7. marinush

  Citesc tot ce gasesc :)) Am incercat toate genurile, mai putin SF…aleg in functie de starea de spirit, de timpul pe care urmeaza sa-l am la dispozitie, de coperta cartii, ehe…multe criterii. 🙂 Mi-am pus un target de 4 carti pe luna…una sa fie scrisa de un scriitor roman, una din categoria dezvoltare pesonala, una clasica si una legata de alimentatia vegetariana :)))) Greu ating targetul, am doi copii cu varste si nevoi diferite…dar ma straduiesc 🙂

  • Hm, interesantă ideea de a combina categoriile și interesante sunt categoriile în sine. 🙂 Chiar, cum îți faci timp pentru tine, pentru citit, cu doi copii mici? Seara, după ce adorm ei?

   • marinush

    Nu prea mai pot sa citesc seara….oboseala se aduna, mai este si lumina calda a veiozei…dupa 2 pagini am adormit. Dimineata devreme, pana nu se trezeste casa :-), si in timp ce fierb oalele :-)), sau la somnul lor de pranz…Uneori, daca e mai usoara cartea, citesc si in timpul zilei, cand ele se joaca. Avantaj cu doi copii, se joaca impreuna, eu doar supraveghez 🙂 Au si ele cartile lor, pt 6 ani jum, si pt 1 an jum. Imi place atat de mult ca le-am transmis “microbul”. Mai ales celei mari…cea mica e la inceput 🙂

 8. Vintura Cristina

  Salutare Carti si Calatorii!
  Cu sinceritate spun ca nu stiu daca am o anumita categorie preferata. Am citit tot ce mi-a cazut in maini ca o potrivire la nevoile mele livresti de moment, am avut o buna perioada in care am citit teatru de Matei Visniec, alteori imi placea sa ma cufund in glasul absurd de calm a lui Paler (asta imi transmitea), am avut si perioade de furie sa zicem in care imi puneam intrebari prin prisma lui Nietzsche, imi plac indeosebi cartile psihologice, de fel fiind mai curioasa. Totodata, imi plac si povestile imaginate de minti neadormite. Imi place sa citesc! Orice! Orice as citi ar contribui pozitiv la evolutia mea, sunt convinsa! Iti urez mult succes si te urmaresc cu drag!

 9. Si eu cred, ca majoritatea comentatorilor de mai sus, ca un cititor adevarat citeste cam orice. Cred ca mult mai interesanta ar fi reactia la întrebarea ce gen nu place? Sau ce gen “minor” se citeste pe ascuns, cu placere vinovata (pe mine m-a fermecat disproportionat Harry Potter, care-mi place si acum ,na!)

  • Păi dacă se citește pe ascuns, mă îndoiesc că ar fi prea mulți la fel de sinceri și dispuși să-și recunoască plăcerea vinovată. :)) Harry Potter e un caz fericit, dar ce te faci dacă autorul devorat în secret ar fi Sandra Brown sau Sidney Sheldon sau… a se completa după caz. 😀
   Cât despre genul care nu place, ăsta s-ar schimba în funcție de cititori, că doar cei care citesc SF nu prea cred că se dau în vânt după romance, iar cei care citesc cărți cu vampiri și tot felul de personaje cu puteri supranaturale nu cred că apreciază jurnalele și memoriile, de exemplu. Sau mă înșel? 😀

 10. Pingback: Și-am să-ți scriu scrisori pe tulpini de flori… | Cărți și călătorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *