Traduceri

M-am gândit, destul de târziu, ce-i drept, să adaug pe blogul ăsta și o secțiune cu cărțile traduse de mine, că doar nu era să le las deoparte tocmai pe astea. 🙂

Iată-le, așadar, în ordinea apariției (nu și a traducerii):

Secretele vânzării, Cum să vinzi în orice situație, de Geoff King, Editura Curtea Veche, 2013

O carte de marketing, cu informații utile și explicații despre întâlnirile de afaceri și ofertele de vânzare, metode de a atrage clienți noi și de a-i păstra pe cei existenți, despre performanțe în vânzări, campanii de marketing, negocierea contractelor, poziția corpului în negocieri și multe altele. Interesantă pentru cei care lucrează în domeniu, dar și pentru cei care sunt doar curioși să afle lucruri noi.

Refugiul 1 Refugiul, de Nicholas Sparks, Editura RAO, 2013 Refugiul 2

Un roman de dragoste, care a fost și ecranizat cu titlul Refugiu pentru viață. Este povestea unei femei care fuge de un soț abuziv și încearcă să-și croiască o nouă viață, dar trecutul o prinde din urmă. Potrivită ca lectură ușoară și plăcută de duminică sau când vreți să luați o pauză de la tratatele filosofice și studiile statistice. 😀

A 8a marturisire

A 8a mărturisire, de James Patterson și Maxine Paetro, Editura RAO, 2014

Un roman polițist/thriller, al optulea din seria ce le are ca protagoniste pe cele patru prietene din Clubul fetelor de la Crime: o polițistă, o doctoriță legistă, o jurnalistă și o avocată își unesc forțele pentru a rezolva cazuri complicate, pe fundalul problemelor și poveștilor de dragoste personale. Genul de roman cu care să te retragi pe un fotoliu sau o canapea într-o duminică ploioasă și cu care nici să nu simți cum trece timpul.

Arta de a citi gandurile resizedArta de a citi gândurile, de Henrik Fexeus, Editura Trei, 2014

O carte din colecția de psihologie, în care se vorbește cu farmec și umor despre felul în care puteți înțelege ce gândesc și simt ceilalți, cu ajutorul unor instrumente simple. Vocea, privirea, mimica și limbajul corpului, în general, sunt elemente pe care puteți învăța să le folosiți pentru a avea mai mult succes în interacțiunile sociale, profesionale sau personale.

Imitating Art (Romanian)

Imitând arta, de Ed Teja, 2015, publicată online și disponibilă la mai mulți distribuitori: iTunes Apple, Kobo, Inktera etc.

O povestire despre un scriitor care își caută inspirația, un sat pescăresc din Thailanda, niște personaje colorate și câteva povești care se împletesc și scot la iveală un mister. Locurile exotice și atmosfera specifică dau farmec unui text care, în doar câteva pagini, reușește să te transporte tocmai în partea cealaltă a lumii. Niște impresii mai detaliate găsiți aici.

Cum învață copiii, de John Holt, Editura Trei, 2015

O carte foarte utilă care, deși scrisă pe la jumătatea secolului trecut, este încă de mare actualitate. Sigur că tehnica a avansat foarte mult și repede, iar magnetofoanele și mașinile electrice de scris care păreau atunci ultimul răcnet au fost înlocuite de instrumente mult mai performante, dar principiile rămân aceleași. Pe mine m-a făcut să văd copiii cu totul altfel. O recomand cu drag și vă invit să citiți și recenzia!

Pasiunea domnisoarei S

Pasiunea domnișoarei S., scrisori erotice editate și comentate de Jean-Yves Berthault, Editura Trei, Colecția Eroscop, 2016

Volumul cuprinde o colecție de scrisori erotice adresate de o anumită Simone unui anumit Charles în Parisul anilor 1928-1930. Scrisorile au fost găsite întâmplător în podul unei case vechi și țes povestea amorului pătimaș dintre o tânără de condiție bună și iubitul ei căsătorit. Scrise într-un limbaj îngrijit, poetic, extrem de drăgăstos și senzual, scrisorile nu rămân în sfera diafanului și a inefabilului, ci sunt pline de imagini descriptive, directe, brute, explicite, pornografice. Pasajele lirice alternează cu cele profund sexuale, într-un carusel de trăiri și senzații din care cititorul iese aproape la fel de amețit și tulburat ca protagoniștii. Vă invit să citiți recenzia aici.

Povestea cea bună

Povestea cea bună. Discutii despre adevar, ficțiune și psihoterapia psihanalitică, de J.M. Coetzee și Arabella Kurtz, Editura Trei, 2016

Un dialog între un scriitor celebru și o psihoterapeută experimentată, care ne poartă prin domeniul psihanalizei (Freud, Melanie Klein) și al literaturii (Dostoievski, Cervantes, W.G. Sebald, Nathaniel Hawthorne etc.), dar și prin istorie și sociologie, prin prisma experiențelor și lecturilor personale. Din discuțiile lor, se nasc întrebări și răspunsuri legate de numeroase subiecte ce prezintă interes atât pentru psihoterapeut, cât și pentru scriitor, cum ar fi adevărul obiectiv și adevărul subiectiv, etica întreprinderii psihoterapeutice, fidelitatea amintirilor, dreptate etc.

Nick și TeslaNick și Tesla în laboratorul de înaltă tensiune, de „SCIENCE BOB“ PFLUGFELDER și STEVE HOCKENSMITH, Editura Nemi, 2016

O poveste foarte simpatică și amuzantă, cu multe răsturnări de situație, pericole care pândesc la tot pasul și multe aventuri. Lectura este plăcută, antrenantă, haioasă și, nu în ultimul rând, instructivă. Capitolele alternează cu instrucțiuni pentru fabricarea diverselor dispozitive ajutătoare, care pot fi reproduse acasă, cu ajutorul sau sub îndrumarea unui adult. Mie mi-au plăcut și subiectul, și personajele, dar mai ales felul în care autorii au știut să încorporeze cunoștințele științifice într-o poveste captivantă.

Să mori din dragoste, Donna Leon

Să mori din dragoste, de Donna Leon, Editura Trei, 2016

Al 24-lea volum din seria de romane polițiste care îl au ca protagonist pe simpaticul comisar Brunetti. Bucurați-vă de atmosfera Veneției, cu străduțele, canalele, podurile, vaporașele și clădirile descrise amănunțit și cu atenția cuiva care le cunoaște bine și le iubește de multă vreme. Amuzați-vă de gândurile nerostite ale comisarului și de relațiile lui cu familia sau cu șeful ridicol. Încercați odată cu el să aflați cine o urmărește pe soprana Flavia Petrelli și îi atacă pe cei dragi ei. Mie mi-a făcut plăcere să traduc acest roman și sper să vă fi trezit și vouă interesul.

suzanne-collins-gregor-pamanteanul-c1

Gregor Pământeanul, de Suzanne Collins, Editura Nemi, 2016

Este primul volum dintr-o serie de cinci, intitulată Cronici de sub Pământ și scrisă de binecunoscuta autoare a trilogiei de succes Jocurile Foamei. Cartea pleacă de la ideea căderii într-o lume secretă din subteran, la fel ca în Alice în Țara Minunilor, și vorbește despre prietenie, curaj, încredere și dragostea pentru familie, dar și pentru semeni. Aventurile prin care trece Gregor alături de noii lui prieteni vă vor ține cu sufletul la gură și vă vor emoționa și am o bănuială că, după ce veți citi cartea asta (și pe următoarele), nu veți mai putea privi liliecii, gândacii sau șobolanii cu aceiași ochi. 😉

Fata dinainte, de J. P. Delaney, Editura Litera, Colecția Buzz Books, 2017

Un thriller psihologic, narat pe două voci, din două perspective, de două femei care par să urmeze același drum: ambele se mută în aceeași casă, ambele se îndrăgostesc de același bărbat, arhitectul și proprietarul casei cu pricina, și ambele au suferit o pierdere în trecut. Dar asemănările se opresc aici, iar secretele se înmulțesc și scot la iveală legături nebănuite. Casa e un personaj în sine, ritmul alert, iar tema controlului te lasă cu ceva întrebări. Titlu de mare succes la Târgul de carte de la Frankfurt din 2015, acesta va fi ecranizat în regia lui Ron Howard.

Durerea e o făptură înaripată, de Max Porter, Editura Pandora M (Grup editorial Trei), 2017

Romanul de debut al lui Max Porter este, de fapt, un „poem în proză, fabulă polifonică și eseu despre durere”, o carte foarte emoționantă despre un tată și cei doi băieți ai săi și felul în care fac ei față durerii la moartea soției, respectiv a mamei. Pentru mine, a fost cea mai frumoasă, dar și cea mai complexă și dificilă traducere de până acum, pentru că paginile sale, deși puține, sunt pline de intertextualitate (versuri de Emily Dickinson, un personaj împrumutat de la Ted Hughes, aluzii literare și culturale etc.), jocuri de cuvinte, ritmuri, rime, invenții lexicale, onomatopee și aliterații.

Cuplul din vecini, de Shari Lapena, Editura Trei, 2017

Cartea de debut a lui Shari Lapena este un thriller despre un cuplu căruia îi dispare copilul de doar câteva luni în miez de noapte. În încercarea de a afla cine l-a luat și de ce, suspectăm pe rând aproape toate personajele: mama deprimată, tatăl care avea probleme financiare, vecinii cam dubioși etc. Fiecare are câte ceva de ascuns, iar ancheta descoperă treptat secrete și legături nebănuite.

Copacul cu 13 etaje, de Andy Griffth, cu ilustrații de Terry Denton, Editura Arthur, 2017

O carte foarte haioasă pentru copii, cu desene multe și o poveste simpatică în jurul lor. Cele două personaje, alter-egouri ale autorilor, trec dintr-o aventură în alta, implicându-i și pe cititori. Copacul lor cu 13 etaje e plin de minunății și invenții surprinzătoare, iar cei doi protagoniști au un talent special de a se băga în tot felul de aventuri. Cartea este potrivită pentru cititorii începători, dar și pentru copii mai mari (oricât de mari) cu simțul umorului.

Regatul lui Kensuke, de Michael Morpurgo, Editura Nemi, 2017

O poveste tare frumoasă despre o călătorie în jurul lumii, despre descoperirea mărilor, oceanelor, țărilor și continentelor, despre un naufragiu pe o insulă și un străin misterios, despre istorie și război, prietenie, familie, speranță și curaj. Morpurgo povestește foarte frumos, simplu și emoționant și, cred eu, aceasta este o carte care va plăcea multora.

Arșița, de Jane Harper, Editura Trei, 2017

Thriller australian apreciat de public și premiat de critică, romanul de debut al jurnalistei australience aduce în prim plan o comunitate mică dintr-un orășel secetos în care a avut loc o crimă triplă. Mergând pe firul evenimentelor, protagonistul – un polițist roșcat, singuratic, cu un trecut întunecat – nu numai că descoperă vinovatul, dar se și împacă cu trecutul. Mi-a plăcut stilul autoarei, care dozează cu o mână sigură descrierile personajelor și ale peisajelor, gesturile, introspecțiile, acțiunea, suspansul și alternarea prezentului și a trecutului. Arșița este o carte pe care mi-a făcut plăcere să o traduc și pe care o recomand amatorilor genului.

Greierul de la metrou, de George Selden, Editura Arthur, 2017

O minunăție de carte pentru copii, din categoria celor care pot fi citite fără rezerve și de cei mari, este o poveste clasică despre prietenie, responsabilitate, solidaritate și artă (muzică). Un greier rătăcit în metroul din New York descoperă prieteni printre animăluțe (un șoricel și un motan), dar și printre oameni, iar aventura aceasta îi va da ocazia să-și descopere și talentul muzical. George Selden povestește atât de frumos, iar întâmplările sunt însoțite de ilustrații așa de simpatice, încât eu cred că nu veți lăsa ușor din mâini cartea aceasta.

Așa-zisa răpire a prințului Oleomargarină, de Mark Twain și Philip Stead, cu ilustrații de Erin Stead, Editura Pandora M, 2017

Știți probabil că Mark Twain obișnuia să improvizeze povești pentru fiicele lui, ca să le distreze. Una dintre acestea, inspirată de o fotografie dintr-un ziar, a rămas în arhive sub formă de notițe, neterminată. După mai mult de o sută de ani, ea a fost readusă la viață de Philip Stead, cu ilustrațiile soției sale, iar rezultatul este și profund, și amuzant. Așa cum îi stă bine unei povești de succes.

Copacul cu 26 de etaje, de Andy Griffith, cu ilustrații de Terry Denton, Editura Arthur, 2018

După primul volum, semnalat mai sus, cei doi eroi atipici revin cu mai multe aventuri și invenții care mai de care mai haioase, ba de data asta își bagă coada și niște pirați. Nu lipsesc nici versurile, simpatice, cum altfel, iar desenele sunt numeroase și la fel e amuzante. Mai multe nu vă zic, descoperiți singuri și, printre hohote de râs, spuneți-mi și mie ce v-a plăcut cel mai mult.

Unde ai dispărut, Bernadette, de  Maria Semple, Editura Litera, 2018

Un roman extrem de ingenios și amuzant, despre o mamă atipică, genială și nonconformistă, fiica ei cu o inteligență aparte și soțul complet pe dinafară, și felul în care dispariția lui Bernadette dă totul peste cap. Poate fi citit ca o satiră la adresa societății consumeriste sau a snobismului din Seattle sau de oriunde, ca un roman de familie, ca o poveste detectivă sau o carte umoristică. E genial scrisă și am râs cu lacrimi, dar m-am și emoționat. O recomand din toată inima!

Trei destine împletite, de Laetitia Colombani, Editura Trei, 2018

Trei povești de viață a trei femei foarte diferite între ele, din trei colțuri de lume, dar unite de speranță, putere interioară, umanitate și solidaritate. O carte emoționantă despre paria din India, despre mici întreprinzători din Italia și despre avocații de succes din Canada, cu un mesaj profund și un stil simplu, cinematografic, de impact. De altfel, romanul va fi ecranizat, iar scenariul și regia vor purta chiar semnătura autoarei.

Gregor și Profeția despre Năpastă, cartea a doua din seria Cronici din Subpământ, de Suzanne Collins, Editura Nemi, 2018

În Gregor Pământeanul, am făcut cunoștință cu Gregor, sora lui tare simpatică, Boots, și restul familiei, precum și cu fabuloasa lume subterană populată de oameni cu piele sidefie și ochi violet, dar și de lilieci, târâtoare, țesătoare și, cei mai aprigi dușmani, șobolanii, Aventurile lor continuă în volumul al doilea, care dezvăluie o nouă profeție și o amenințare și mai mare. Fanii lui Gregor și ai lui Boots se vor bucura să se piardă din nou în lumea fanteziei alături de ei.

Fericire, de Aminatta Forna, Editura Vellant, 2018

Un roman pe care nu îl pot recomanda suficient: întâlnirea dintre Attila, un psihiatru vest-african, și Jean, o americancă aflată în Londra ca să studieze comportamentul vulpilor urbane, devine pretext pentru tot felul de observații despre dragoste, căsnicie, copii, prietenie, singurătate, război, moarte, stres post-traumatic, definiția fericirii și, bineînțeles, căutarea ei. Aminatta Forna scrie tare frumos, povestind fără grabă despre trecutul personajelor, sondând în interiorul lor, jonglând cu trecutul și prezentul, profitând de întâlniri și întâmplări pentru a-și aduce personajele împreună și pentru a ilustra idei și concepte ce țin de istorie, psihiatrie și biologie.

Cum să faci să nu citești, dar să ai note mari: Ghidul lui Charlie Joe Jackson #2, de Tommy Greenwald, ilustrații de J. O. Coovert, Editura Arthur, 2019

O serie foarte simpatică al cărei protagonist este un băiat căruia, așa cum spune și titlul, nu-i place să citească. Isteț și prietenos, Charlie Joe se vede nevoit în volumul de față să-și mărească notele participând la câteva activități suplimentare la școală. Naturalul situațiilor, umorul, specificul diverselor personaje mai mici sau mai mari și soluțiile lui Charlie Joe sunt tot atâtea motive pentru a-i urmări aventurile. Unde îl vor duce acestea și ce dificultăți sau beneficii îl așteaptă veți descoperi citind cartea. Recomand călduros și celelalte volume din serie, deja apărute sau în curs de apariție.

Cât de greu poate fi, Allison Pearson, Editura Polirom, 2019

O carte de un umor spumos despre femeia de aproape 50 de ani, aflată în pragul menopauzei, cu copii adolescenți și un soț care trece, la rândul lui, prin criza vârstei de mijloc. Ați zice că sunt clișee? Stați să citiți despre discriminarea sexuală la locul de muncă, despre bullying și presiunea mass media asupra adolescenților, despre relațiile dintre părinți și copii, indiferent de vârstă, și despre alte chestiuni de actualitate, tratate cu seriozitate, dar printre hohote de râs.

Știința lucrurilor fragile, de Tae Keller, Editura Nemi, 2019

O carte minunată pentru copii despre un subiect grav, depresia, cu un mesaj cald și optimist. Dacă la asta mai adăugăm și experimentele de fizică, metoda științifică, un concurs de aruncat ouă și un tată grijuliu, imaginea de ansamblu se conturează. Dar mai sunt încă multe de descoperit, așa că vă îndemn s-o citiți.

Oameni normali, de Sally Rooney, Editura Curtea Veche, 2019

Un roman pe care l-am terminat dintr-o singură suflare și care m-a cam răscolit. Sigur, e o poveste de prietenie/dragoste dintre un băiat și o față, dar e și o poveste despre bullying, lipsa de încredere în sine, presiunea socială, lipsa de comunicare și consecințele lor. Totul, pe fundalul unui orășel irlandez, al unui centru universitar, cu episoade nordice și italiene. De neratat!

Clubul Mars Room, de Rachel Kushner, Editura Vellant, 2019

O carte despre o altfel de Americă, nu țara tuturor posibilităților, ci locul în care sistemul de justiție deficitar și lipsa de șanse te pot condamna la două sentințe consecutive pe viață, deși erai în legitimă apărare; despre un altfel de San Francisco, nu glamorous, ci cețos și periculos, despre baruri de lap dancing și o închisoare de femei, despre deșert, singurătate, violență și lipsă de umanitate, dar și despre conexiune, speranță, adaptare și salvarea prin cărți, chiar dacă doar temporare. Cu un stil direct, proaspăt, surprinzător, cu o galerie de personaje bine individualizate și un mesaj social puternic, Rachel Kushner a făcut din Clubul Mars Room un roman pe care nu-l uiți așa ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *