Cărți necitite

De la un târg la altul, de la o promoție la alta, de la câte o apariție dorită la următoarea, tot adun cărți și, cum viteza mea de lectură nu e proporțională cu viteza acumulării lor, undeva dă cu virgulă. Mai exact, uit de cărți cumpărate mai demult și mă arunc în cine știe ce-mi atrage atenția în prezent. Când îmi ziceau alții că ei își programează lecturile, ridicam din umeri și din sprâncene, zicând că eu sunt spontană. Bine, bine, spontaneitatea e bună, dar ce mă fac cu restanțele din ce în ce mai numeroase?

M-am apucat să fac un inventar oarecare, lăsând deoparte cărțile în format electronic și pe cele luate cu împrumut, și m-am cam speriat. S-au adunat teancuri de volume cumpărate, primite, câștigate, dar toate încă necitite. Ficțiune și non-ficțiune, pentru oameni mari și pentru copii, mai vechi și mai noi, în română sau în engleză, mai subțiri și mai groase, romane și povestiri, de toate pentru toți.

Necitite 2

Ca să nu se pună iar praful pe ele, o să le găsesc un loc undeva la vedere și la îndemână, ca să le atac treptat, până când măcar s-or înjumătăți cele două „turnuri”. Sigur, asta presupune nici să nu mai adaug la ele, ceea ce înseamnă nici să nu mai cumpăr nimic în viitorul apropiat. Sau îndepărtat. Sau să mă limitez măcar la una pe lună. Așa vreau. Cred. Sper. Ce spuneam? A, da! Probabil va trebui să dau raportul public din când în când, ca să mă țin de treaba asta. :)) (Fie vorba între noi, slabe șanse să-mi programez eu plăcerile!)

La voi cum e? Aveți teancuri de cărți necitite sau vă țineți de o planificare strictă? Vă stresează restanțele vechi de câțiva ani sau nici nu le băgați în seamă, cu ochii după noutăți? Cumpărați compulsiv sau mai ștergeți din când în când de praf cele câteva volume din bibliotecă?

10 Comments

Filed under Lecturi

10 Responses to Cărți necitite

 1. Ionela

  pai planificarile stricte strica pofta de lectura de placere.

 2. ooooooooo, i ceva carti!:) esti de admirat pentru ca te-ai mobilizat si le-ai grupat. eu n-am curaj pentru asa aceva, desi in dezotdinea mea stiu ce carti am in casa. mult spor si inspiratie!!!

 3. S-au adunat câteva, deși aflu că alții au și mai multe. Ăsta e un lucru pe care tot voiam să-l fac de o vreme, dar nu aveam timp/chef/curaj. Am constat însă că, dacă le lăsam la locul lor în bibliotecă, printre cărțile citite, treceam foarte ușor peste ele și, inevitabil, la un moment dat uitam de ele. Acum mă împiedic mereu de ele, deci măcar din nevoia de a circula nestingherită o să vreau să le citesc mai repede. :))

 4. Eu n-aș avea curaj să le scot separat pe cele necitite. Nu de alta, dar aș dormi în grădină. Iar în privința citirii lor, oricâte criterii mi-aș propune și oricâte planuri aș face, întotdeauna învinge… cum să-i zic… o „intuiție” că acea carte urmează și nu alta. Iar de cumpărat, unele cărți pur și simplu trebuie să le am… 🙂 chiar dacă știu că e posibil să le citesc la pensie… dacă ajung acolo…. 🙂

  • E bine că ai grădină! :))
   Și eu mă bazez cam pe aceeași intuiție. Chiar și acum, după ce mi-am scos teancurile la înaintare, deși alesesem de acolo Roman rusesc, de Meir Shalev, în weekend am citit Go Set a Watchman, de Harper Lee, în format electronic. :p

 5. Cornelia Nastasia

  Te sfătuiesc să renunți la “Micul prieten”. Până la jumătatea cărții e ok, dar după… e foarte plictisitoare. Și nici nu afli cine a fost ucigașul.

 6. doarlegumă

  Cîtă disciplină! Eu, cînd mi-am făcut contul pe gudridț (că nu mai știam ce cărți am și ce cărți n-am încă), aveam aproape 300 de cărți necitite. Acum, după vreo doi ani, am puțin peste 300, deci consider că am fost foarte cuminte, m-a rușinat ținutul evidenței. 🙂

  Și acuma vreau să fac o comandă la Nemira că tot au reducere săptămîna asta. 😀

  • Am văzut că au reduceri. Și eu mi-am comandat câteva… 🙂

   Cât despre disciplină… chiar am intrat în teancurile cu pricina, dar nu prea mult, că în concediu am citit numai de pe Kindle, so… 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *