Campania „Adoptă un ș”

Adopta-un-SAm aflat despre campania „Adoptă un ș”, al cărei manifest sună astfel:

„Adoptă un Ș” își propune să reintroducă scrisul cu diacritice în comunicarea curentă.

Ne-am împrietenit cu limba română treptat: am început cu primele cuvinte, mai apoi am jucat Fazan, am primit primul 10 la dictare, am făcut prima analiză de text literar, am luat primul examen scris, am dat prima semnătură pe contractul de muncă. Limba română, așa cum am învățat-o, merge dincolo de abecedar, caietele de caligrafie și numele din catalog. „Adoptă un Ș” urmărește să readucă scrisul cu diacritice în comunicarea uzuală: în mesajele pe Facebook, în articole, în site-urile de prezentare, în orice text scris în limba română.

Ne dorim să păstrăm claritatea și frumusețea limbii române, cu toate sensurile la vedere și, deci, și la citire. Roman sau român? Tanc sau țânc? Hai să eliminăm confuziile.

Cum ar suna cartea preferată fără diacritice? Cum ai fredona refrenul favorit fără cele 5 litere buclucașe care completează alfabetul limbii române? O serie de scriitori și muzicieni români ni s-au alăturat în susținerea integrității limbii române. Și tu poți fi eroul diacriticelor, ajută-ne să reintroducem diacriticele în scrierea limbii române. Scrie cum vorbești! Susține cauza! „Adoptă un Ș”

Până în prezent s-au alăturat proiectului Cezar Paul-Bădescu, Dan Byron, Marius Chivu, Florin Iaru și Veronica Niculescu.

„Adoptă un Ș” este un proiect susținut de Kinecto Isobar.

Parteneri: Easyfilm și Cărturești.

Puteți urmări campania pe site-ul dedicat, precum și pe Facebook și YouTube. Cu umor și niște parteneri simpatici, inițiatorii campaniei arată importanța diacriticelor, iar dacă nu știți unde să le găsiți, tot ei vă învață pe site cum să schimbați setările tastaturii.

Pe mine mă bucură mult această inițiativă, așa că o sprijin cum pot. Haideți să scriem românește!

2 Comments

Filed under Campanii/concursuri/lepșe

2 Responses to Campania „Adoptă un ș”

 1. Sunt de acord cu diacriticele. Desigur, si daca sunt de acord, si daca nu, romanii tot asa le vor folosi, dupa chef si posibilitati…
  Si totusi, exista multe bloguri – unele de succes, cu PR mare, care nu folosesc diacritice.
  Un exemplu: public de ceva vreme texte pe ScrieLiber. Mai nou, site-ul se reinventeaza impunand postarea textelor FARA diacritice. Fiind un site de cultura!
  Explicatia? Motoarele de cautare (si tot “compotul” SEO) sunt mai prietenoase cu site-urile fara diacritice. Eu am indoieli…Totusi, sa fie adevarat? (nu ma pricep la SEO).
  P.S. Scuze, am scris aici fara diacritice. Sa ma gaseasca motoarelea alea care tot cauta 🙂

  • Sigur că românii vor folosi diacriticele după chef și posibilități. Cei mai mulți n-au niciun chef s-o facă, pentru că, din punctul lor de vedere, ar fi o complicație inutilă. Merge și așa! Unii nu știu nici unde să pună cratima, despre ce vorbim noi aici? :))
   Pe de altă parte, dacă din ce în ce mai mulți români ar scrie cu diacritice, cred că și motoarele de căutare ar fi „obligate” să se adapteze (cred, nici eu nu mă pricep la partea tehnică, dar așa cum inițial nu existau tastaturi românești și au apărut pe parcurs…)
   Pentru cei care vor să înceapă să scrie cu diacritice, aici este explicat pas cu pas cum să seteze tastatura pe română: http://www.nwradu.ro/2011/12/cum-activezi-tastatura-romaneasca-si-scrisul-cu-diacritice/
   Pentru ceilalți, no pressure! 🙂 Ce, parcă francezii scriu mereu cu accente? :p

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *